NVM-leden stemmen in met pakket kwaliteitseisen


08.06.2007 / 16:30 / Rubriek: Economie / Organisatie: Nvm

Nvm

PERSBERICHT

Aan : de financieel- economische redacties

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en
Vastgoeddeskundigen NVM

Datum : Nieuwegein, 8 juni 2007

NVM-leden stemmen in met pakket kwaliteitseisen

Nieuwegein, 8 juni De ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft vandaag ingestemd met een pakket kwaliteitseisen voor makelaarskantoren. Het gaat hier om vier kwaliteitseisen die, naast de reeds bestaande eisen, verzekeren dat de consument goed wordt bediend en meer inzicht krijgt in de werkwijze van de NVM-makelaar. Met de eisen wil de NVM de kwaliteit van de dienstverlening verzekeren en de transparantie naar de consument toe verder vergroten. Het is nog niet duidelijk of alle voorgestelde eisen daadwerkelijk zullen worden ingevoerd en wanneer. Daarover is de NVM in overleg met de NMa.

De ledenvergadering heeft ingestemd met de volgende kwaliteitseisen:

Een NVM-makelaar of medewerker van een NVM-kantoor moet aan alle betrokken partijen duidelijk maken dat hij uitsluitend de belangen van zijn opdrachtgever behartigt. Deze regel is nodig om verwarring te voorkomen over de positie van de NVM-makelaar; Een NVM-makelaar moet overleg voeren met zijn opdrachtgever indien hij of zij opdrachten wil aanvaarden die op gespannen voet kunnen staan met de belangen van de eerste opdrachtgever. Deze regel voorkomt ongewenste belangenverstrengeling; Een NVM-makelaar voert de onderhandelingen en heeft het pand waarover hij of zij onderhandelt ten minste eenmaal zelf van binnen en van buiten gezien. Deze regel verzekert dat een NVM-makelaar de van hem verwachte toegevoegde waarde levert tijdens het onderhandelingsproces;
De NVM-makelaar die de onderhandelingen voert, is ingeval van woonruimte-aanwezig bij het ondertekenen van de koopakte. Het komt vaak voor dat tijdens de ondertekening van de koopakte nog blijkt dat partijen andere ideeën over het resultaat van de onderhandelingen hebben. Het is van belang dat de NVM-makelaar ook op het kritieke moment van de ondertekening van de koopakte zijn opdrachtgever de gewenste ondersteuning kan bieden.

De kwaliteitseisen zijn in zoverre nieuw, dat ze nu voor het eerst duidelijk op papier zijn gezet. Het is nog niet duidelijk of alle voorgestelde eisen daad-werkelijk zullen worden ingevoerd en wanneer. Daarover is de NVM in overleg met de NMa.

De NVM vindt dat haar leden de plicht hebben om de consument een goede kwaliteit dienstverlening te bieden. De NVM toetst ook regelmatig of de bij de NVM aangesloten makelaars aan alle basiseisen (kwaliteit, opleidingen enz.) voldoen. Zij toetst bovendien regelmatig of de door de klant verwachte dienstverlening daadwerkelijk wordt geleverd.

Naast instemming over de kwaliteitseisen heeft de ledenvergadering vandaag ook ingestemd met de gefaseerde invoering van het ondernemingslidmaatschap (waarbij het makelaarskantoor aanspreekbaar en aansprakelijk wordt voor de diensten die zij levert in plaats van de individuele makelaar) en een vereenvoudiging van de verenigingsstructuur, waardoor de NVM slagvaardiger moet kunnen opereren.