Gemeente Goirle

Hondenpoep: Grote ergernis, kleine moeite

'Je kunt als gemeente geen bijeenkomst organiseren of het hondenpoepprobleem komt ter sprake. Het hoort bij de categorie 'kleine ergernissen', maar is in feite voor heel veel mensen een grote ergernis. En dat terwijl het eigenlijk een kleine moeite is om het probleem op te lossen'.

Aan het woord is wethouder Henk van Boxtel, (Pro Aktief Goirle) die dit repeterend probleem in zijn portefeuille heeft. Zijn standpunt is dat de hondenbezitters verantwoordelijk zijn. Zij zijn dus ook in eerste instantie verantwoordelijk voor de oplossing van het probleem en niet de gemeente. De gemeente wil wèl meehelpen.

Regels
'Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het doen en laten van je hond. Daarbij heb je je te houden aan de regels die we daarvoor opgesteld hebben. Onze plaatselijke verordening (APV) is daar kort, maar duidelijk over (zie hieronder de betreffende passage). De hond dient zijn behoefte in de goot doen en anders dient de eigenaar de poep op te ruimen. Om dat te bevorderen hebben we in verschillende wijken van onze gemeente opvallende, gele hondenpoepbakken geplaatst. Het enige wat we van de hondenbezitters vragen is een schepje of een plastic zakje mee te nemen en de poep ook daadwerkelijk op te ruimen'.

Verantwoordelijkheid
Van Boxtel constateert overigens met tevredenheid dat steeds meer hondenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen en de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter opruimen. Op dit moment wordt onderzocht of die bereidheid nog verder toeneemt als er méér hondenpoepbakken worden geplaatst en de hondenbezitters door controleurs (bijzonder opsporingsambtenaren oftewel boa's) daarop aangesproken worden. 'Wat dat betreft heb ik wel goede verwachtingen van de proef die tot eind dit jaar loopt in de wijken Grobbendonck, Groote Akkers en Hoge Wal. Daar staan meer van die bakken en de boa's surveilleren daar op zogenaamde kleine ergernissen, waaronder de hondenpoepproblematiek'.

Boete
Er zijn in Nederland gemeentes die in de APV verplicht hebben gesteld dat hondenbezitters materiaal bij zich moeten hebben om de hondenpoep op te ruimen. Er wordt meteen bekeurd bij overtreding. De boete valt nog hoger uit als hond en eigenaar 'op heterdaad' betrapt worden en geen spullen voorhanden zijn om op te ruimen. Van Boxtel: 'We zouden kunnen overwegen ook onze APV in die zin aan te passen. Maar voorlopig gaan we nog uit van de goede wil en eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitters in onze gemeente. Dat betekent dus dat ze zich houden aan de afspraken en elkaar aanspreken op hun gedrag'.

Artikel 2.4.18 APV Goirle
Verontreiniging door honden

1 De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet op een ander terrein dan het terrein waarvan hij de rechthebbende is, met uitzondering van: a. de roosters van straatkolken of de straatgoot direct voor of nabij de trottoirkolken voor wat de weg betreft;
b. het terrein van een ander, mits diens toestemming met een schriftelijk en ondertekend bewijs terstond kan worden aangetoond; c. een door het college aangewezen plaats, al of niet als zodanig met een bord met opschrift aangeduid.
d. de grasbermen van wegen buiten de bebouwde kom.
2 De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven, indien de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd.