VVD


8-6-2007

Generaal Pardon is paard van Troje

De VVD is tegen een generaal pardonregeling. Dit paradepaardje van het kabinet is in werkelijkheid een paard van Troje.

VVD-woordvoerder Halbe Zijlstra: "Je haalt het vreugdevol binnen, het gaat om meer mensen dan je aanvankelijk dacht, je hebt er geen controle over en het is schadelijk voor je samenleving."

De regeling zit vol losse eindjes en het akkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een fopspeen. Het is nog steeds onduidelijk welke mensen onder de regeling vallen en dus om hoeveel mensen het gaat. Een precieze inschatting van de kosten kan niet worden gemaakt, maar de verwachting is dat het uiteindelijk om miljarden gaat. Er zijn geen keiharde afspraken met de gemeenten gemaakt over beëindiging van de noodopvang en ook de burgemeesterverklaring is omgeven met onduidelijkheden

Halbe Zijlstra: "De rest van de wereld, en vooral de mensensmokkelaars, krijgen wél een duidelijke boodschap. In Nederland heeft de overheid zwakke knieën gekregen en dus valt er in Nederland wat te halen. Dit betekent dat er meer mensen naar Nederland zullen komen. Een pardonregeling op zich zorgt al voor een aanzuigende werking, maar deze slechte en veel te ruim opgezette pardonregeling zal een nog veel grotere uitnodiging zijn. Dit kabinet zet de poorten van Nederland wijd open. Met deze pardonregeling wordt ons stevige, maar duidelijke asielbeleid te grabbel gegooid."

7 juni 2007

Halbe Zijlstra: h.zijlstra@tweedekamer.nl

Lees hier de bijdrage van Halbe Zijlstra tijdens het debat over het generaal pardon.