IBM

Nieuws

IBM software voorspelt verspreiding van opkomende infectieziekten

Open source-community krijgt toegang tot een verwerkingsprogramma voor het verkrijgen van inzicht in en plannen van een efficiëntere reactie op pandemieën

Amsterdam, 8 juni 2007 - IBM (NYSE:IBM) heeft vandaag bekendgemaakt dat zij geavanceerde softwaretechnologie aan de open source-community beschikbaar heeft gesteld. Deze software voorspelt de verspreiding van ziekten tussen landen en over de hele wereld. . Het hulpprogramma helpt wetenschappers en volksgezondheidsmedewerkers bij het verkrijgen van inzicht in en plannen van een efficiëntere reactie op gezondheidscrisissen, waardoor er uiteindelijk nieuwe mogelijkheden worden geboden voor de bescherming van de volksgezondheid.

De software, Spatio-Temporal Epidemiological Modeler (STEM) genoemd, is nu beschikbaar voor gebruik via het Eclipse Open Healthcare Framework Project (OHF), gehost door de Eclipse Foundation, de non-profit stichting die de open source-community van Eclipse begeleidt.

STEM vertegenwoordigt bijna drie jaar wereldomvattend onderzoek, waaraan wetenschappers van IBM-laboratoria in Almaden, Haifa en Watson een bijdrage hebben geleverd. De technologie is ontworpen om snel epidemiologische modellen te ontwikkelen zodat beter voorspeld kan worden hoe een infectieziekte, zoals de vogelgriep of knokkelkoorts, zich op den duur geografisch zal verspreiden. STEM, dat werkt op elk gewenst besturingssysteem, maakt een grafische weergave van de verspreiding van een ziekte op basis van een groot aantal verschillende parameters, zoals de bevolking, geografische en macro-economische gegevens, wegenkaarten, vliegveldlocaties, reispatronen en trekvogelroutes over de hele wereld.

"STEM stelt volksgezondheidsmedewerkers in staat de verspreiding van een ziekte in kaart te brengen, vergelijkbaar met het in kaart brengen van een storm of orkaan - eigenlijk is het een weerkaart voor de gezondheid", zei Joseph Jasinski, IBM Distinguished Engineer en program director, Healthcare and Life Sciences. "Tot nu toe was het niet mogelijk om scenario's voor gezondheidscrisissen op wereldwijde schaal uit te voeren. STEM biedt ons nu wel de mogelijkheid om dit te doen."

Er wordt een basiskader voor epidemiologische modellen verstrekt aan softwareontwikkelaars, die de modellen kunnen aanpassen en configureren op basis van hun specifieke vereisten. Deze modellen, die betrekking kunnen hebben op meerdere bevolkingen en interacties tussen ziekten, kunnen volksgezondheidsspecialisten helpen bij het ontwikkelen van effectievere voorbereidingsplannen. De bijdrage van IBM is ook bedoeld om de samenwerking tussen regeringen, wetenschappelijk onderzoekers en andere spelers in de volksgezondheidsgemeenschap te vergemakkelijken. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de door hen aangepaste epidemiologische modellen, evenals de plug-ins die zij hebben ontwikkeld met behulp van Eclipse, te delen met anderen.
STEM is een van de belangrijkste technologieën die worden gebruikt in het Global Pandemic Initiative, een samenwerkingsverband dat is opgezet door IBM en meer dan twintig belangrijke wereldwijde volksgezondheidsinstellingen om de verspreiding van infectieziekten te helpen voorkomen. Het hulpprogramma is ook compatibel met de op standaarden gebaseerde interoperabele gezondheidszorginfrastructuur die is ontwikkeld door IBM en kan anonieme gegevens per ziekte opvragen bij klinieken, ziekenhuizen, laboratoriumsystemen en andere informatiebronnen. Hierdoor kan een compleet beeld worden verkregen van de gezondheid van een bevolking met real-time gegevens.

"Eclipse is een community die innovatie en samenwerking probeert te bevorderen", zei Mike Milinkovich, executive director, Eclipse Foundation. 'Wij zijn opgetogen over IBM's bijdrage van de STEM-technologie aan Eclipse en zullen ons inzetten om innovatie voor deze belangrijke technologie aan te moedigen."

U kunt STEM downloaden vanaf: www.eclipse.org/ohf/components/stem/

Voor meer informatie over IBM, ga naar: www.ibm.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: IBM
Ellis Zijlstra
Corporate Communications
ellis_zijlstra@nl.ibm.com

06-53240768

IBM
Sandra Glazer
Corporate Communications
sandra.glazer@nl.ibm.com
06-22395732