Politici en pastores denken na over samenwerking

NIJMEGEN, 20070512 -- Op 8 juni 2007 organiseert de Raad van Kerken Nijmegen e.o. in nauwe samenwerking met de Raad voor Levensbeschouwing en Religie en het Kaski een symposium met de titel It take's two to tango. Samenwerking lokale overheid en religies. Het symposium richt zich op officials, professionals en vrijwilligers en andere betrokkenen in lokale overheid, kerken, welzijnswerk.


Op allerlei niveaus werken lokale kerken en religies aan maatschappelijke problemen en oplossingen: opvang en ondersteuning van dak- en thuislozen, verslavingszorg, opvang van vluchtelingen, bestrijding van armoede. Lokale overheden zien meer en meer het maatschappelijke belang van deze religieuze en kerkelijke, veelal diaconale initiatieven en proberen erop in te spelen en samen te werken. Het besef neemt toe dat een taakgerichte samenwerking tussen overheid en kerken/religies niet op gespannen voet hoeft te staan met de scheiding tussen kerk en staat.

Ook de gemeente Nijmegen ziet het belang van de kerkelijke en religieuze bijdragen aan de lokale samenleving. In de hierboven genoemde werkvelden zijn er in Nijmegen allerlei vormen van samenwerking en overleg tussen de overheid en de kerken, onder andere via de diaconie. De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning speelt daarbij ook een rol.

Het kan niettemin zinvol zijn onze Nijmeegse situatie op dit punt eens te vergelijken met een andere stad: Almere. Almere is een stad met een sterk multicultureel en ook multireligieus profiel; en de gemeente beschouwt de lokale religieuze gemeenschappen als een belangrijke maatschappelijke partner. De gemeente daar ontwikkelt een beleid waarmee men actief als overheid meer ruimte voor religieuze voorzieningen wil creëren. Respect voor de veelkleurige kleine religieuze gemeenschappen ter plaatse speelt daarbij een rol, maar zeker ook een welbegrepen politiek-maatschappelijk belang van die gemeenschappen.

Op dit moment zijn religieus-sociale kaarten van zowel Nijmegen als Almere in voorbereiding: inventarisaties van de maatschappelijke bijdrage van lokale kerken/religies.

Al met al is er dus meer dan voldoende reden om ook in Nijmegen de concrete samenwerking tussen kerk en stad in beeld te brengen en vooral ook ons af te vragen wat er op dit terrein nog meer wenselijk en mogelijk is met het oog op een gezamenlijk doel: namelijk de humane kwaliteit en kracht van de lokale samenleving.

Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
Vrijdag 8 juni 2007, 13.45 - 17.00 uur


Programma

Dagvoorzitter: Caspar Govaart, voorzitter Raad van Kerken Nijmegen e.o.


13.15 Boskapel open, koffie

13.45 Opening

14.00 Presentatie Religieus-sociale kaart van Almere en Nijmegen
spreker: Ton Bernts, directeur Kaski

14.20 Het werk van de diaconie in Almere
spreker: Peter Mons, diaconaal werker Almere

14.40 Toeters en bellen, kerk in het maatschappelijk veld
spreker: Paul Oosterhoff, diaconaal predikant Nijmegen

15.00 Discussie o.l.v. dagvoorzitter

15.20 Koffie/thee

15.40 De lokale overheid in de multireligieuze polder
spreker: Roelie Bosch, gemeenteraadslid Almere (Christen-Unie)

16.00 Een gemeente aan de Waal, tussen Havana en Rome
spreker: Lenie Scholten, wethouder zorg & welzijn, integratie & emancipatie in Nijmegen (Groen-Links)

16.20 Discussie o.l.v. dagvoorzitter

17.00 Afronding en gelegenheid om na te praten bij een glas


We nodigen u van harte uit voor dit symposium waarmee we de samenwerking
in Nijmegen tussen overheid en kerken/religies zichtbaarder en ook sterker en intensiever willen maken.



Raad van Kerken Nijmegen