`Bling Game' helpt jongeren de verleiding weerstaan


Spel-Maker en provincie Utrecht ontwikkelen uniek bordspel over omgaan met geld

UTRECHT, 20070607 -- Het `Bling Game' is een spel dat bedacht is voor en door jongeren om ze bewust met geld te leren omgaan. Het is het enige spel in zijn soort in Nederland, gericht op jongeren. De provincie Utrecht heeft de Amstelveense Spel-Maker Bas Kesting opdracht gegeven het bordspel te ontwikkelen. Drie leerlingen van het X11 college (school voor grafimedia) te Utrecht hebben over het spel meegedacht. De lancering van het `Bling Game' is vrijdag 8 juni in het Geldmuseum in Utrecht.

Vooral jongeren uit de bovenbouw van VMBO-scholen laten zich gemakkelijk verleiden tot aankoop van allerlei dure dingen zoals mobieltjes en dure merkkleding. Pas achteraf merken ze de gevolgen daarvan. Ze kunnen dan moeilijk aan een huis of een baan komen. Om toch aan het benodigde geld te komen, steken sommigen zich nog dieper in de schulden of gaan het criminele pad op.

Deze valkuilen proberen de spelers van het `Bling Game' te omzeilen door te investeren in een opleiding of door ervaring op te doen tijdens een vakantiebaantje. Spelers ontvangen schuldkaarten als ze geld lenen of geld uitgeven terwijl ze dat niet hebben. Het maandsalaris en het spaarsaldo worden keurig bijgehouden in het huishoudboekje. Naast het spel zijn in het afgelopen schooljaar aan de derde jaarsleerlingen van VMBO-scholen gastlessen gegeven over "Leren omgaan met geld". De gastlessen zijn opgezet door de Provincie Utrecht in samenwerking met de Kredietbank Utrecht en worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven.

Het `Bling Game' is onderdeel van het preventieproject "Leren omgaan met geld" dat valt binnen het dossier Armoede. Dit dossier maakt deel uit van het programma Sociale Agenda waarmee de provincie de meest urgente sociale problemen in de samenleving wil aanpakken.

Meer info
Wilma Heideman, 030 258 2623 of wilma.heideman@provincie-utrecht.nl
Bas Kesting, Spel-Maker, tel.: 020-6400632, www.spel-maker.nl, www.spel-winkel.nl

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Utrecht en Spel-Maker Bas Kesting