Ingezonden persbericht


Capoeira Pererê ­ workshop voor mensen met (èn zonder) beperkingen 8 en 9 juni Sporthal de Pijp Amsterdam

De tweede editie van de enige capoeiraworkshop speciaal voor mensen met èn zonder beperkingen met als afsluiting een groot Braziliaans feest.

Waarom Capoeira Pererê?
In 2006 organiseerde stichting Berimbau de Ouro voor de eerste keer deze workshop, om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking de kans te geven kennis te maken met deze Braziliaanse mix van vechten en dansen. Om samen muziek te maken, te zingen, te bewegen en anderen te ontmoeten. Workshops nemen een grote plaats in binnen de wereld van capoeira en sociale ontmoeting is een van de pijlers van capoeira. In 2007 organiseert de Braziliaanse capoeirameester Marreta een vervolg op de succesvolle eerste editie: Capoeira Pererê. Kom op 8 en 9 juni naar Sporthal de Pijp in Amsterdam en doe mee met deze unieke workshop. Zoals het hoort bij een Braziliaans evenement, wordt Capoeira Pererê afgesloten met een groot feest op 9 juni in De Burcht met live muziek, dans en Braziliaanse drankjes.

Capoeira?
Capoeira is een combinatie van gevecht, dans, acrobatiek, zang en percussie. Het is ontstaan tijdens de slavernij in Brazilië. Capoeira staat voor bevrijding, maar ook het gebruiken van je kracht ondanks je beperkingen, het is ook plezier en expressie. Capoeira doe je samen. Het gaat niet om prestatie, maar om het samenspel. Capoeira is populair over de hele wereld en wordt beoefend door jong en oud, man en vrouw, groot en klein, zwart, geel en wit. Ook zijn er veel beoefenaars met lichamelijke en geestelijke beperkingen. Tijdens de workshop komen er gasten uit het buitenland om dat te demonstreren en les te geven, zoals Simpatia uit Finland (zie foto) en zijn mestre Siri, en contramestre Mehdi uit Frankrijk. Rolstoelbreakdancer Breaky doet ook mee aan het evenement. Natuurlijk is Mestre Marreta zelf ook van de partij.

Simpatia en Maaike Breaky en Mestre Marreta

Voor wie?
De workshop is voor iedereen, al dan niet op de een of andere manier `gehandicapt'. Er is voor iedereen iets te leren en te doen, ook als je een rolstoel zit, snel moe wordt of op een andere manier het idee hebt dat het weleens te moeilijk zou kunnen zijn. Doe mee, ontdek je eigen kracht en maak plezier!

Gevaarlijk?
Capoeira is een ontwijkende verdedigingssport. Dat betekent dat de spelers elkaar meestal niet raken. Maar zeker met beginners wordt voorzichtig omgegaan. In de workshop zal flink worden bewogen, maar iedere deelnemer kan stoppen en uitrusten als het zwaar of moeilijk wordt. De docenten zullen daar ook op letten.

Aanmelden:
Inschrijven bij aanvang van de workshop. Meld je vooraf aan bij info@berimbau.nl of via 020 6188214. Geef daarbij ook aan met welke beperkingen we rekening moeten houden. Prijs: 25 euro voor de hele workshop. Lokatie: Sporthal de Pijp, Lizzy Ansinghstraat 88. Te bereiken met tram 12, 25 (halte Cornelis Troostplein). De sporthal is goed toegankelijk. Parkeren bij de sporthal mag alleen met ontheffing. Tijden: vrijdag 8 juni van 17.00 ­ 21.00 uur en zaterdag 9 juni van 11.00 ­ 16.00 uur. Demonstratie zaterdag vanaf 14.30 uur. Publiek is dan welkom tegen betaling van 3 euro p.p.

Feest `Chance to Dance' in De Burcht ­ Henri Polaklaan 9 Amsterdam (19.30 uur). Live optredens van Leopoldo da Silveira, Jurandir, Alberto de Souza, rolstoelbreakdancer Breaky, danseressen Mara Maravilha Viviane dos Santos en een spectaculaire show van Capoeira Berimbau de Ouro. Prijs: 10 euro (kaarten aan de zaal).
De opbrengsten van het feest ondersteunen de workshop Capoeira Pererê voor gehandicapten en de bouw van een waterreservoir voor een sociaal landbouwproject in Brazilië.

Organisatie
Capoeira Pererê is een initiatief van Stichting Capoeira Berimbau de Ouro, Mestre Marreta en Marianne Houben. Meer info: info@berimbau.nl www.berimbau.nl 020 6188214 06 18546429 06 29553115. Capoeira Pererê wordt mede mogelijk gemaakt door de DMO Amsterdam.


---- --