GroenLinks

Manifest pleit voor grondrechten in verdrag Europese Unie

Grondrechten in nieuw EU-verdrag 8 juni 2007

De grondrechten moeten een prominente plaats krijgen in het nieuwe verdrag van de EU. Het wegmoffelen van het Grondrechtenhandvest, zoals het kabinet-Balkenende beoogt, zal het wantrouwen tegen Europa alleen maar aanwakkeren. Dat stellen maatschappelijke organisaties, wetenschappers en anderen in een vandaag verschenen manifest.

Het manifest, gepubliceerd in de Volkskrant, is ondertekend door de voorzitters van de vakcentrales FNV en MHP, Agnes Jongerius en Ad Verhoeven. Ook vertegenwoordigers van andere maatschappelijke organisaties, van Natuur & Milieu tot de ouderenbond ANBO, hebben zich erachter geschaard. Vooraanstaande wetenschappers onderschrijven het pleidooi voor verankering van klassieke, sociale en moderne grondrechten in het nieuwe EU-verdrag. Het manifest is een initiatief van Kathalijne Buitenweg en Mariko Peters, europarlementariƫr respectievelijk Tweede-Kamerlid voor GroenLinks.

Over twee weken vindt een eurotop plaats, waarop de regeringsleiders van de EU-landen besluiten zullen nemen over de hoofdlijnen van een nieuw verdrag, dat in de plaats komt van de verworpen Europese Grondwet. De ondertekenaars van het manifest willen dat premier Balkenende zijn verzet tegen opname van het Grondrechtenhandvest in het nieuwe verdrag opgeeft. "Weinig mensen stemden tegen de Grondwet omdat deze een grondrechtencatalogus bevatte. Veel nee-stemmers zullen zich bekocht voelen als er straks een verdrag ligt dat hun niet meer maar minder rechtsbescherming biedt," aldus het manifest. Onder de ondertekenaars bevinden zich ook tegenstanders van de Grondwet, zoals Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant.

Het Europees Parlement heeft gisteren eveneens stelling genomen ten gunste van het Grondrechtenhandvest. De plenaire vergadering nam een resolutie aan waarin het parlement aankondigde "elk resultaat van de onderhandelingen van de hand te zullen wijzen dat in vergelijking met het Grondwettelijk Verdrag zou leiden tot een aantasting van de bescherming van de rechten van burgers".


* Teken het manifest Zie het origineel