Milieu Centraal


Energielastenverlager 100.000 keer om advies gevraagd


Utrecht, 8 juni 2007. De website Energielastenverlager.nl heeft sinds de start zes maanden geleden al 100.000 keer een besparingsadvies op maat afgegeven. Hieruit blijkt een grote behoefte aan persoonsgerichte informatie over energiebesparen.

De Energielastenverlager stelt vragen over bijvoorbeeld de verwarming thuis, of de verlichting en geeft antwoord in de vorm van een advies over energiebesparing dat past bij het eigen huishouden en de eigen voorkeuren. Ook rekent de site meteen uit hoeveel euro's daarmee worden bespaard.


De site is een initiatief van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Milieu Centraal. Met de Energielastenverlager is een gemiddelde besparing mogelijk van 800 euro op een jaarlijkse energierekening van gemiddeld 2000 euro. Daarvoor moet in de regel wel worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld isolatie of een zuinige verwarmingsketel, maar de terugverdientijden zijn gunstig.

Het financiële voordeel van energiebesparing is natuurlijk belangrijk, maar ook milieu-overwegingen spelen een niet te onderschatten rol. Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 58 procent van de Nederlanders het eens is met de stelling dat je als individu een nuttige bijdrage aan een beter milieu kunt leveren. Energiebesparing helpt het klimaat, omdat het minder van het broeikasgas CO2 in de lucht brengt.

Concreet

Overigens valt het succes van de Energielastenverlager deels te verklaren doordat er een concreet advies wordt gegeven. Vaak willen mensen wel energie besparen, maar weten ze niet hoe ze dat kunnen aanpakken. Geen algemene tips, maar een advies dat past bij iemands manier van wonen en leven. Wat kan ik doen met mijn koophuis, of wat kan ik doen als huurder?

De overheid heeft energiebesparing als doel. Daarom hebben Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Woonbond subsidie gekregen om de site te ontwikkelen. Zowel het ministerie van VROM als Economische Zaken leverden een bijdrage.

De Energielastenverlager is te vinden op www.energielastenverlager.nl.


- einde persbericht-