Gemeente Haarlem


8 juni 2007
Stedelijke Ontwikkeling

07/140

Belastingkantoor Schalkwijk mogelijk naar corporaties

De gemeente Haarlem wil het voormalige belastingkantoor in Schalkwijk kopen, om het direct door te verkopen aan de drie Haarlemse woningcorporaties Pré Wonen, Elan Wonen en Woonmaatschappij. Door deze unieke samenwerking wordt de bouw van 400 woningen mogelijk. Op het terrein van het belastingkantoor en op het ernaast gelegen terrein, waar nu nog een garagebedrijf staat, kan een woongebied ontstaan met een geheel eigen karakter.

In de afgelopen jaren is er zowel op landelijk als op regionaal en gemeentelijk niveau gediscussieerd over de noodzaak om bedrijfslocaties om te zetten in woongebieden. Deze kans doet zich in Haarlem nu voor op de plaats van het voormalige belastingkantoor.

De gemeente wil gebruik maken van haar voorrangspositie bij af te stoten rijksgebouwen door het gebouw te verwerven en direct door te verkopen aan de corporaties. De gemeente loopt hierbij geen enkel risico en maakt het tevens mogelijk dat met de corporaties dit deel van Schalkwijk kan worden omgebouwd tot een mooi woongebied.

Aangezien de corporaties het terrein van het naastgelegen garagebedrijf al hebben aangekocht, ontstaat er een bouwlocatie die loopt van de Europaweg tot de Amerikaweg. Door de bijzondere ligging in het centrum van Schalkwijk kan dit gebied een geheel eigen karakter krijgen en tòch in de wijk passen.

Haarlem kent veel woningzoekenden, terwijl er weinig plaats is om woningen bij te bouwen. In het Convenant Wonen, dat wordt afgesloten tussen de gemeente en de corporaties, heeft de gemeente afgesproken zich in te spannen om grond te leveren voor de bouw van 200 woningen. Met de aankoop van het belastingkantoor kan aan deze inspanningsverplichting worden voldaan, zonder woningen te slopen.

In de komende weken brengt de gemeente een bieding uit aan Domeinen (dienst die de verkoop van panden van het rijk verzorgt). Op basis van het bod van de gemeente zal Domeinen naar verwachting in juli uitsluitsel geven of het pand ook echt gekocht kan worden.
---


Jan Philip Korthals Altes
023-5113582
023-5113457
jpkorthals.altes@haarlem.nl


---- --