Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 8 juni 2007.

Ruim 11 miljoen euro naar chemisch onderzoek

Het gebied Chemische Wetenschappen (CW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft acht onderzoeksgroepen een TOP-subsidie toegekend. De groepen zijn werkzaam over de volle breedte van het (bio)chemisch en chemisch-technologisch onderzoeksveld. Elke onderzoeksgroep krijgt 675.000 euro om haar onderzoekslijn te versterken en uit te breiden. Daarnaast kende NWO-CW 28 onderzoekers een ECHO-projectsubsidie toe van 225.000 euro om risicovol onderzoek te ondersteunen.


*** TOP-subsidie ***

De TOP-subsidie is een onderdeel van de vrije competitie van het NWO-gebied Chemische Wetenschappen. Met deze subsidie kan de onderzoeksgroep in vijf jaar haar excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijn versterken of uitbreiden. Dit jaar schreven 25 onderzoeks¬groepen een aanvraag. Hieronder staat een beknopte beschrijving van twee aanvragen; de volledige lijst is te vinden via www.nwo.nl/cw/top.

Manipulatie van MHC II moleculen bij auto-immuunziekten - Prof. dr. J. (Jacques) Neefjes (NKI)

MHC klasse II moleculen laten aan de rest van het afweersysteem een fragment van een ziekte¬verwekker -zoals een bacterie- zien. Zonder MHC II moleculen is het afweersysteem blind, waardoor het niet op infecties kan reageren, maar als het systeem 'te goed werkt' ontstaan er auto-immuun ziekten, zoals suikerziekte, reuma en multiple sclerosis. Dit project beoogt nieuwe ingangen te vinden om de MHC klasse II moleculen weer onder controle te brengen waardoor het afweersysteem getemd wordt.

De rol van aangeslagen toestanden in chemische reacties aan oppervlakken - Prof. dr. G.J. (Geert-Jan) Kroes, Prof. dr. E.F. (Ewine) van Dishoeck en Dr. R.A. (Roar) Olsen (UL)

Oppervlakken spelen een cruciale rol in industriële chemische processen en in processen die belangrijk zijn in de atmosferische chemie en de astrochemie. Reacties van moleculen aan oppervlakken waarbij in het molecuul elektronen of interne trillingen zijn aangeslagen zijn in het algemeen nog slecht begrepen. Het hier voorgestelde onderzoek aan drie representatieve systemen tilt het theoretisch onderzoek aan dit soort systemen naar een hoger plan, en zal leiden tot meer begrip van deze reacties.


*** ECHO-subsidie ***

De ECHO-projectsubsidie (voor Excellent CHemisch Onderzoek) schept ruimte voor creatief, risicovol onderzoek dat de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke thema's. In oktober 2006 dienden 95 onderzoekers een voorstel in. Hiervan werden 28 voorstellen gehonoreerd. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van twee aanvragen; de volledige lijst is te vinden via www.nwo.nl/cw/echo.

Nieuwe nanolabels voor medische diagnostiek - Prof. dr. A. (Andries) Meijerink (UU) en Prof. dr. K. (Klaas) Nicolay (TUE)

Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van nanodeeltjes die geschikt zijn als moleculaire labels voor twee verschillende technieken: MRI en optische beeldvorming. Door de combinatie van de twee functies wordt het mogelijk met één label zowel anatomische veranderingen waar te nemen als moleculaire en cellulaire processen te visualiseren.

Chemo-enzymatische bereiding van e-caprolactam uit tussenproducten die worden opgehoopt in aardappels - Dr. M.C.R. (Maurice) Franssen (WU) c.s.

De industrie gebruikt fossiele grondstoffen om chemische producten te maken, maar het inbouwen van stikstof hierin is lastig en milieuonvriendelijk. Planten kunnen dit veel beter en het idee achter dit voorstel is om aardappels te gebruiken voor het maken van de stikstofhoudende e-caprolactam, een bouwsteen voor nylon.


---

Noot voor de redactie,