SP Groningen


SP: Keuze voor renovatie Blauwe Dorp nu maken

08-06-2007 * Na jaren van strijd voor behoud van Het Blauwe Dorp is de eindfase nu echt in zicht. In januari heeft de gemeenteraad besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de mogelijkheden het Blauwe Dorp te renoveren. Dit onderzoek is uitgevoerd door BouwhulpGroep BV uit Eindhoven. Het rapport is nu verschenen. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen drie mogelijkheden: eenvoudige renovatie, goede renovatie en nieuwbouw. De conclusie is dat een grondige renovatie op basis van het oorspronkelijke renovatieplan heel goed mogelijk is. Zo'n renovatie is betaalbaar, levert goede woningen op en het Blauwe Dorp kan blijven bestaan.

De SP heeft steeds voor behoud van het Blauwe Dorp gepleit. Fractievoorzitter Jasper Schaaf: "Zowel vanwege de prettige buurt, het historisch karakter en het standpunt van de bewoners zijn we voor renovatie. Dit onderzoek bewijst dat behoud niet alleen mogelijk is, maar ook het meest wenselijk." Bouwhulpgroep is niet over één nacht ijs gegaan. De kosten en opbrengsten worden helder vergeleken en de technische mogelijkheden in beeld gebracht. Het rapport eindigt met een vergelijking die ook rekening houdt met de volkshuisvestelijke doelen. Conclusie: er is een goede renovatie mogelijk die woningen oplevert die voldoen aan de actuele eisen voor technische kwaliteit en comfort.

De gemeenteraad heeft eerder getwijfeld of het Blauwe Dorp een monumentenstatus moet krijgen. Die keuze moeten we nu maken. De SP hoopt dat Nijestee het rapport positief beoordeelt en kiest voor de grondige renovatie. Nijestee houdt dan de huurwoningen en het deel dat verkocht wordt kan dan gezamenlijk worden beheerd. Jasper Schaaf: "In ieder geval heeft Groningen dan één buurt die zeker een prachtwijk kan worden genoemd. Deze buurt kan ook trots zijn op haar bewoners, die voor deze prachtige buurt hebben gestreden." In de raad zal de SP opnieuw pleiten voor renovatie en het toekennen van de monumentenstatus.

Zie ook:

* Nieuwsbericht uit februari: Toekomst Blauwe Dorp nog drie maanden onzeker
* Dossier wonen