Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 8 juni 2007

PDV zet heffing op nul

Het Productschap Diervoeder zet voor de tweede helft van 2007 vrijwel alle heffingstarieven op nul. De stap volgt op het gunstige resultaat over 2006. Dankzij een aangepaste werkwijze en strak financieel beleid groeiden de reserves van het schap tot 8,2 miljoen euro, ruim 118 procent van de jaarlasten. Dit blijkt uit de jaarrekening van 2006, die het PDV-bestuur deze week vaststelde.

Die lasten daalden in 2006 met ruim 450.000 euro tot bijna zeven miljoen euro. Dit als gevolg van met name minder uitgaven aan diensten door derden en aan financiële relaties van het PDV. Door de heffingen op nul te zetten, wil het PDV-bestuur de reserves dit jaar laten dalen naar bijna 90 procent van de jaarlasten. Deze zijn voor 2007 begroot op ruim zeven miljoen euro. Het PDV voldoet zo weer aan de richtlijnen van de Sociaal-Economische Raad. De SER schrijft voor dat de reserves maximaal de omvang van de jaarlasten mogen zijn.

Het PDV startte in 2006 met een nieuwe werkwijze, waarbij het schap al zijn activiteiten in programma's en projecten onderbracht. Uitgangspunt is een financiering van projecten door de direct belanghebbenden. Voor de tweede helft van 2007 heeft dit als consequentie dat voor het project kwaliteitscontrole vleeskalversector wel een heffing van kracht blijft, zijnde 2,85 euro per ton geproduceerd vleeskalvervoeder.

Ten laste van de jaarrekening van 2006 trof het PDV ook een voorziening voor kosten van de reorganisatie bij de akkerbouwproductschappen. Het PDV draagt daar ruim 400.000 euro aan bij. Met die reorganisatie zorgen de schappen voor een efficiëntere werkorganisatie. Ook spelen ze in op de vermindering van de werkzaamheden voor medebewindstaken.

De volledige jaarrekening is terug te vinden op de volgende pagina.