Gemeente Delft

Spinselmot in Delft

In het kleine appelgaardje bij de Oude ijsbaan (Vrijenban) zit de rups van de spinselmot. Deze rups zorgde de afgelopen dagen voor wat onrust bij Delftenaren omdat hij sterk doet denken aan een van zijn soortgenoten: de eikenprocessierups. De eikenprocessierups kan voor mensen hinderlijk zijn omdat hij brandharen heeft die jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen kunnen veroorzaken. De rups van de spinselmot is echter ongevaarlijk.

Het Infopunt van de gemeente Delft ontving de laatste dagen een aantal telefoontjes van mensen die dachten de eikenprocessierups in het appelgaardje bij de Oude ijsbaan te hebben gezien. De eikenprocessierups zit hoofdzakelijk op eikenbomen en maakt dichte spinsels (nesten) op de stammen of dikkere takken van de eik. Deze rupsen komen in Delft niet voor. Het blijkt om de rups van de spinselmot te gaan.

De rups van de spinselmot komt wel op verschillende bomen en struiken (met name heesters) voor. De rupsen kapselen de bladeren met een dicht wit zijdespinsel in. Na een paar weken verpoppen de rupsen waarna de bomen en struiken weer bladeren gaan vormen.

De spinselmot is een klein wit vlindertje met talrijke zwarte vlekjes op de vleugels. Omdat de rups van de spinselmot niet hinderlijk is voor mensen, zal de gemeente de rupsen van de spinselmot niet bestrijden.

Noot voor de redactie (