CD&V

Commissie Klimaatsverandering Europees Parlement start werkzaamheden

08/06/2007

Brussel, 7 juni - Vanmiddag vond de oprichtingsvergadering plaats van de Tijdelijke Commissie Klimaatsverandering van het Europees Parlement.

Ze telt 60 leden, geselecteerd uit de verschillende relevante parlementaire commissies. CD & V-europarlementslid Marianne Thyssen werd door de EVP-ED Fractie voorgedragen als vast lid. Voorzitter van de Commissie is dhr Guido Sacconi (PES en voormalig rapporteur voor REACH). Rapporteur is de Duitstalige Christen-Democraat, Karl-Heinz Florenz, die ervaring opdeed als voorzitter van de milieucommissie van het Europees Parlement.

Tijdens deze eerste vergadering van de Klimaatcommissie werd beslist over de werkwijze, die thematisch zal zijn en maximaal een beroep zal doen op externe expertise.

"Wie zich buigt over de problematiek van de klimaatverandering weet dat het niet moeilijk is de controverse op te zoeken en de populistische toer op te gaan. Mijn ervaring met grote dossiers (Lissabon, dienstenrichtlijn,...) leert evenwel dat we als Europees Parlement het meest impact hebben wanneer we tot een rapport komen dat kamerbreed gedragen wordt. Wij kunnen toegevoegde waarde bieden door ons te concentreren op oplossingsgerichte voorstellen en daarbij te focussen. Van de Lissabon-strategie weten we dat minder doelstellingen dikwijls tot beter resultaat leiden. Ik pleit ook voor een offensieve aanpak. Vanuit Europa moeten we investeringen in wetenschappelijk onderzoek aanmoedigen en stimulansen geven om de onderzoeksresultaten om te zetten in nuttige innovatie. De uitdaging bestaat erin om duurzame ontwikkeling harmonieus te koppelen aan een goede competitiviteitspositie van de Europese economie , " bracht Marianne Thyssen in het debat in.


* door Marianne Thyssen


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be