Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen:

Stand van zaken bestrijding eikenprocessierupsen provincie Antwerpen

8 juni 2007

Deze morgen was er voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen opnieuw een coördinatievergadering van hulpdiensten op provinciaal niveau . Dit overleg was onder voorzitterschap van Fred van Immerseel, waarnemend arrondissementscommissaris. Alle betrokken hulpdiensten waren hierop vertegenwoordigd: de civiele bescherming, de regio-coördinatoren van de brandweer, het leger, de politie, de federale gezondheidsinspectie en de rampenambtenaar van de stad Antwerpen,

Stand van zaken bestrijding

Momenteel zijn de meeste gemeenten in onze regio volop bezig met de bestrijding van de eikenprocessierupsen. Afhankelijk van de mogelijke inzet van personeel doen de gemeenten beroep op hun eigen technische dienst, de brandweer, de civiele bescherming of een privé-firma. Gisteren stuurde gouverneur Camille Paulus nog een extra brief uit naar alle burgemeesters dat zij na inzet van hun eigen middelen, gratis beroep kunnen doen op de civiele bescherming. Momenteel hebben de gemeenten Boom, Vorst, Geel, Mechelen, Meerhout en Heist-op-den-Berg van deze dienstverlening gebruik gemaakt. Vanuit de regio-coördinatoren van de brandweer werd er extra personeel gevraagd voor Boom en Geel.

De voorbije dagen kwamen er heel wat meldingen van burgers binnen. Dit maakt dat de gemeenten een beter zicht hebben op de verspreiding van de rups. De bestrijding zal de komende maanden dan ook nog verder gaan. Bart Bruelemans, rampenambtenaar van de stad Antwerpen deelde mee dat de stad Antwerpen tot nu toe een 860-tal meldingen heeft gekregen. De technische dienst, die elk jaar de eikenprocessierupsen opvolgt, is bezig met de bestrijding. Momenteel werden al 163 haarden aangepakt en werkt de technische dienst één voor één de meldingen af. Gezien de rupsen pas in augustus ontpoppen naar vlinders, kan de bestrijding de komende weken en maanden nog gebeuren. In dat kader merkte de civiele bescherming ook op dat zij hun manschappen in het weekend niet inzetten om een rustperiode in te lassen zodanig dat zij de bestrijding langere termijn kunnen volhouden. Gesteld werd dat het wel interessant is om bij de haarden die nog niet bestreden zijn waarschuwingsborden te plaatsen voor de plaatselijke passanten.

Geen provinciale fase rampenplan

Gouverneur Paulus en de hulpdiensten oordelen opnieuw dat er geen provinciale rampenfase nodig is. Het is uiteraard wel van belang dat de operationele diensten op lokaal en provinciaal niveau overleggen zodat de situatie efficiënt wordt aangepakt. Gezien het echter niet om een levensbedreigende plaag gaat en gezien de civiele bescherming genoeg bijstand kan bieden, geeft het afkondigen van een rampenplan geen operationele meerwaarde.

Informatie naar bewoners

Op het overleg werd gesteld dat de medische impact van de eikenprocessierups te veel wordt uitvergroot. De brandharen van de rups zorgen voor jeuk en irritatie en in uitzonderlijke gevallen voor allergische reacties. Dit fenomeen is echter al 10 jaar aanwezig in de provincie Antwerpen, weliswaar in wisselende aantallen.

De federale gezondheidsinspectie meldde dat huisartsen en de ziekenhuizen nu extra vragen krijgen van verontruste burgers. De federale gezondheidsinspectie bezorgde daarom de spoeddiensten en huisartsenkringen extra informatie om burgers gerust te stellen. Ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid liet vandaag bij alle gemeenten een pakket folders afleveren om uit te delen aan bewoners. Op eenvoudige vraag kunnen gemeentebesturen folders bij hen bestellen.


--------------------------

Voor meer informatie over dit persbericht kan u terecht bij: Hilde Verhelst, persattaché provincie Antwerpen, 03 240 51 49, 0477 590 472.