Provincie Noord-Holland

Datum

13-6-2007

Onderwerp

P+R Wormerland heeft primeur bushalte


Met speciaal aangepaste bushaltes wil de provincie het openbaar vervoer meer toegankelijk maken voor gehandicapten en minder validen. Vrijdag 8 juni is de eerste toegankelijke bushalte geopend op het P+R terrein in Wormerland (bij A7, aansluiting Zaandijk). Er volgen nog 300 haltes langs de provinciale wegen tot 2011.

De halte is een pilot. De plus en minpunten gebruikt de provincie voor de te ontwikkelen andere haltes. De halte is opgehoogd en vanaf de weg goed toegankelijk gemaakt voor rolstoelen. Daarnaast zijn gidsstroken aangelegd voor blinden en slechtzienden. In de periode tot 2011 worden 1600 bushaltes aangepast. Ongeveer 300 haltes van de 1600 haltes vallen direct onder verantwoordelijkheid van de provincie. Voor de overige haltes zijn de gemeenten verantwoordelijk. Om gemeenten te stimuleren de haltes beter toegankelijk te maken, kunnen zij een subsidie aanvragen bij de provincie.

P+R terrein
De halte staat op het P+R (Parkeer + Reis) terrein Wormerland. P+R terreinen zijn er om voertuigkilometers te verminderen en hebben ook nog een gunstig effect op bereikbaarheid en leefbaarheid. De automobilist kan, voordat de drukte op de weg begint, zijn auto goedkoop veelal gratis - parkeren en overstappen op snel en comfortabel openbaar vervoer om bij de werkplek te komen.

De provincie Noord-Holland wil de combinatie van verschillende vormen van transport zo soepel mogelijk op elkaar aan laten sluiten. Daarom ontwikkelt zij initiatieven op het terrein van ketenmobiliteit, zoals bijvoorbeeld een betere afstemming tussen bus- en treinvervoer en meer en beter bereikbare P+R plaatsen.

Het P+R terrein Wormerland is vooral bijzonder vanwege de combinatie met overige voorzieningen (bijvoorbeeld een eet/drinkgelegenheid, in de vorm van een Burger King). Door deze combinatie ontstaat er een levendige sfeer op het P+R terrein, die zorgt voor sociale controle. Het realiseren van aanvullende voorzieningen is een belangrijk kenmerk van het concept Mobiplaza. Ted Deckers is hiervan de bedenker. De aanvullende voorzieningen maken het terrein tot méér dan alleen een parkeerterrein voor forenzen. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor zakelijk en recreatief verkeer.