Ingezonden persbericht

31 mei 2007
PERSMEDEDELING

'CULTuRAL NETWORKS AT WORK' IN BRUSSEL

Op 8 juni komen 400 culturele professionals uit Europa, Amerika, Azië, Afrika ... in Brussel samen voor een ééndaagse conferentie met als thema 'Cultural Networks at Work'. Deze conferentie verenigt de inspanningen van twee gespecialiseerde internationale netwerken: de European Festivals Association (EFA) die 103 muziek-, dans- en theaterfestivals uit 37 (meestal) Europese landen vertegenwoordigt en haar hoofdzetel in België heeft (www.efa-aef.eu) en ISPA (International Society for the Performing Arts), een belangrijke wereldwijde organisatie van kunstmanagers met zetel in New York (www.ispa.org). Zij nodigen festivals, culturele netwerken en vertegenwoordigers van over de hele wereld uit om elkaar in Brussel te ontmoeten en, samen met plaatselijke culturele instellingen, over de operationele mogelijkheden, de uitdagingen en doelstellingen van culturele netwerken in de kunst en in de samenleving te debateren.

De internationalisering in het proces van opbouw en behoud van sterke netwerken is een centraal gegeven tijdens de conferentie. De imposante gebouwen van het Flagey - een internationaal vermaard multidisciplinair Brusselse locatie voor artistieke creaties en ontmoetingen - vormen het perfecte platform voor levendige debatten over de belangrijkste thema's die culturele netwerken vandaag de dag bezighouden, voor geanimeerde werkgroepen, tentoonstellingen, inspirerende concerten, persoonlijke ontmoetingen en veel meer!

Het is een "unieke gelegenheid om de internationale culturele sector samen te brengen; de versterking van het proces van dialoog en raadpleging om de positionering van kunstenorganisaties te verbeteren en op het einde van de dag tot concrete doelstellingen te komen", volgens Hugo De Greef, EFA Secretaris-generaal en Directeur van het Flagey. "De stem van de kunst zou luider moeten klinken. De kunst zou haar plaats moeten innemen. Over dit thema debatteren is het doel van het Brussels congres", zijn de woorden van Gunther Broucke, Directeur van het Vlaams Radio-Orkest en het Vlaamse Radio Koor, die de uitdaging opgenomen heeft het ISPA zomercongres naar het Flagey te Brussel, thuis van het Vlaams Radio-Orkest & het Vlaams Radio Koor, te brengen

De conferentie zal eindigen met een gemeenschappelijke verklaring over culturele internationale netwerking en zal een actieplan voor de nabije toekomst aankondigen.

Alle nuttige informatie betreffende de conferentie, haar achtergrond en doelstellingen, het programma, de werkgroepen, sprekers, voordragers en deelnemers kan geraadpleegd worden op de website van de 'Cultural Networks at Work' conferentie: www.efa-aef.eu/cnaw.

De conferentie wordt georganiseerd in het kader van de ISPA zomercongres 2007 en de EFA Algemene Vergadering, die plaats vindt van 7-10 juni in samenwerking met het Festival van Vlaanderen (www.festival.be) en het Festival de Wallonie (www.festivaldewallonie.be).

Contact