NIOD

31.5.2007
Vrijdag 8 juni symposium in Den Haag over de gevolgen van WO I in Nederland

Op vrijdag 8 juni organiseren drs. J.P. den Hertog (UL), dr. I. Tames (NIOD) en drs. H.A.T. Wilbrink (UL) in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap het symposium ?Stormschade in een aangeharkte natie? over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland.

SYMPOSIUM STORMSCHADE IN EEN AANGEHARKTE NATIE

De ervaringen van het neutrale Nederland tijdens de oorlog verschilden sterk van die van de oorlogvoerende landen. Toch konden politici en samenleving de oorlog niet negeren. Met welke specifieke problemen kreeg het neutrale Nederland te maken? Welke gevolgen hebben die ?neutrale oorlogservaringen? gehad voor de naoorlogse periode? Geven die ervaringen een verklaring voor ontwikkelingen en opvattingen na de oorlog die niet in andere landen te vinden waren? Of bestonden er geen grote internationale verschillen?

Zes sprekers zullen de politieke, militaire en maatschappelijke kant van deze vragen aan de orde stellen. Dr. D. Bos (UL), prof. dr. W. Klinkert (KMA) en dr. M. Riemens (RUG) zullen een presentatie houden, evenals de drie organisatoren. Prof. dr. G. Hirschfeld en prof. dr. M. C. Brands zullen commentaar leveren.

Aanmelding voor het symposium kan geschieden per e-mail: knhg@inghist.nl.

Locatie is het auditorium van het Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20 te Den Haag. Het symposium begint om 10.00 uur.

De toegang is gratis.

PROGRAMMA

Dagvoorzitter: dr. M. de Keizer (NIOD)

10.00 Ontvangst

10.15 Welkomstwoord

Militaire oorlogservaringen van een neutrale natie

10.25 Lezing drs. H.A.T. Wilbrink

11.10 Lezing prof. dr. W. Klinkert

11.50 Lunch

Politiek, recht en neutraliteit

13.00 Lezing drs. J.P. den Hertog

13.45 Lezing dr. M. Riemens

14.30 Thee

De Eerste Wereldoorlog in intellectueel debat en

maatschappelijke strijd

14.45 Lezing dr. I. Tames

15.30 Lezing dr. D. Bos

16.15 Afsluitend commentaar van

Prof. dr. G. Hirschfeld en

Prof. dr. M. C. Brands

Discussie

17.00 Borrel