Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Nieuws

Ordevoorstel burgemeester nekt Irakmotie SP

08-06-2007 * Op de raadsvergadering d.d. 7 juni jl. werd een door de SP ingediende motie in de kiem gesmoord na een ordevoorstel van de burgemeester. De motie was bedoeld om als gemeente de Eerste Kamer te vragen een onderzoek in te stellen naar de Nederlandse politieke steun aan de Irakoorlog.

De gemeente zou er volgens de motie als lagere overheid bij de regering op moeten aandringen open en transparant te zijn over de achtergronden van besluiten, en de regering moeten vragen een dergelijk onderzoek met alle middelen mogelijk te maken.

De motie was het laatste agendapunt van de raadsvergadering. Voor hij de SP de motie liet toelichten nam de burgemeester zelf het woord. De traditie van Alkmaar wil, zo zei hij, dat Alkmaar zich niet met de landelijke politiek bemoeit. Daarom zou de motie van de agenda moeten worden gehaald.

Na deze aanzet vroeg hij om commentaar aan de indiener, SP raadslid Folkert Zeilemaker. Maar voordat hij de burgemeester antwoord kon geven nam Mevr. Den Dulk van Liberale Kracht (hoezo liberaal?) het woord met de mededeling dat het in de gemeente de regel is direct over ordevoorstellen te stemmen, wat prompt gebeurde. De PvdA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie, D'66, VVD, Liberale Kracht, OmAlkmaar, Onafhankelijke Partij Alkmaar en het CDA stemden in met het ordevoorstel. Enkel de SP en Groenlinks stemden tegen, waardoor ook op lokaal niveau de discussie over de Irak kwestie in de kiem werd gesmoord. Opgelucht haalden een aantal raadsleden adem omdat ze nu geen kleur hoefden te bekennen.

Een aantal mensen op de publieke tribune verlieten na afloop teleurgesteld de raadszaal. Zij waren speciaal voor deze motie naar de raadsvergadering gekomen en hadden uren gewacht voordat eindelijk deze motie behandeld zou worden, maar kregen nul op hun rekest. Geen wonder dat men het vertrouwen in de politiek aan het verliezen is.

De SP laat het hier niet bij zitten. Verschillende raadsleden gaven na de vergadering aan in principe sympathiek te staan tegenover de inhoud van de motie, ondanks dat ze het eens waren met het ordevoorstel. Er zal dan ook een brief uitgaan naar alle raadsleden waarin ze worden gevraagd op persoonlijke titel de petitie 'openheid over Irak' van verscheidene maatschappelijke organisaties en de SP te ondertekenen. En ook op straat gaat het inzamelen van handtekeningen gewoon door. In Alkmaar hebben inmiddels meer dan 1000 mensen dezelfde petitie ondertekend.

Zie ook:

* De petitie is te vinden op http://www.sp.nl/nieuws/actie/irak/.