Vijfde nationale Koi- en Vijverdagen 8-10 juni in Beekse Bergen


OOSTERHOUT, 20070502 -- Hoewel ze op het eerste gezicht niet zo aaibaar zijn als honden of katten, worden Koi (ook wel: `Nishikigoi' of gekleurde karpers) door steeds meer mensen als volwaardige huisdieren beschouwd. Van de naar schatting 1,2 miljoen vijvers in Nederland en België worden er zeker 200.000 door Koi bewoond. Alles over de Koi is op 8, 9 en 10 juni 2007 te vinden op de 5e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen. Het evenement is geheel door hobbyisten opgezet.

De Koi is zo'n 200 jaar geleden ontstaan. In de onherbergzame gebieden van de Japanse rijstkweek, waaronder het Niigata-gebergte, hield men reeds vele decennia karpers. Dit om de plaatselijke bevolking ook in de winter van voedsel te voorzien.

In het begin van de 19e eeuw werden er echter met enige regelmaat kleurmutanten van de oorspronkelijke grijs gekleurde karper voortgebracht. Men hield ze apart en begon er verder mee te kweken. In de loop der tijd zijn er zo vele kleurvormen ontstaan, die (net als bijvoorbeeld bij rashonden en raskatten) werden ingedeeld in zogenaamde kleurvariëteiten met officiële kenmerken waaraan zo'n variëteit moet voldoen: in de honden- en kattenwereld wordt dit de zogenaamde rasstandaard genoemd.

Dierbaar sieraad

Het houden van Koi schenkt de liefhebber voldoening in velerlei opzichten. Koi zijn levende wezens die relatief weinig zorg vereisen (mits de juiste voorwaarden in de vijver zijn geschapen) en die geen schade ondervinden als deze zorg voor een dag ontbreekt. De kleurenpracht van een Koi, bij afmetingen van soms wel meer dan een meter lengte, is ongeëvenaard. En wie rustig bij de vijver staat en de vreedzame, elegante zwembewegingen van de Koi op zich laat inwerken, zal zich van de alledaagse stress bevrijd voelen. De Koi is daarom een dierbaar sieraad voor de vijver.

Om deze prachtige huisdieren een zo prettig mogelijk leven te kunnen geven hecht de vereniging KOI 2000, met meer dan 3.500 leden één van de grootste koiverenigingen ter wereld, daarom veel belang aan goede voorlichting. Zo verzorgt ze verschillende workshops en dagcursussen, en worden er regelmatig vijvertours georganiseerd. Verder brengt KOI 2000 het tijdschrift Koi Wijzer uit, dat niet alleen naar de leden wordt verstuurd, maar ook in de boekhandel te vinden is. Koi Wijzer is het grootste Nederlandstalige magazine dat er op dit gebied te vinden is. Vele specialisten, wetenschappers en universiteiten werken geheel belangeloos mee om de koiliefhebbers van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Hun publicaties vindt u in Koi Wijzer terug.

De Nationale Koi- en Vijverdagen

Wie kennis wil maken met deze majestueuze en magnifieke dieren komt op 8, 9 en 10 juni 2007, naar De 5e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen. Hier is alles te vinden op koi- en vijvergebied en waar de mooiste en grootste Koi uit Europa strijden om de vele indrukwekkende bekers. Beroemde Japanse kwekers zullen de Koi jureren. Ook zijn er schitterende showtuinen (met uiteraard een vijver erin) en allerhande mooie en leuke decoraties voor tuin en vijver.
Wie een (koi)vijver heeft of er een wil aanleggen mag dit schitterende evenement niet missen. Op De Nationale Koi- en Vijverdagen staan tientallen specialisten klaar om alle vragen te beantwoorden en kan de bezoeker kennismaken met de bijzondere vereniging KOI 2000 (die eveneens uitsluitend door hobbyisten belangeloos wordt gerund) en het zeer bijzondere magazine Koi Wijzer.
Surf voor meer informatie naar www.koienvijverdagen.nl.