Universiteit van Amsterdam

Scherpe debatten en boeiende colleges op Universiteitsdag UvA

Op de jaarlijkse Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen alumni (afgestudeerden) traditiegetrouw de universitaire draad weer oppakken. Ook dit jaar biedt de Universiteitsdag, die plaatsvindt op zaterdag 9 juni, een gevarieerd programma dat in het teken staat van de uitwisseling van kennis en ervaring op allerlei terreinen van wetenschap en maatschappij. Prominente alumni en UvA-wetenschappers debatteren over actuele kwesties en vooraanstaande UvA-onderzoekers geven college over intrigerende onderwerpen uit de wetenschap.

De Universiteit van Amsterdam organiseert dit jaar voor de zesde keer de Universiteitsdag voor haar alumni en medewerkers. De Universiteitsdag bestaat uit een ochtend-, een middag- en een avondprogramma, elk met verschillende onderdelen. Het ochtendprogramma begint met een inleiding door dr. Karel van der Toorn (voorzitter College van Bestuur UvA) waarin hij the state of the art van de UvA bespreekt en zijn toekomstplannen ontvouwt. Onder de titel Fusie met het hbo: uitdaging of historische vergissing? discussieert Van der Toorn vervolgens met Robbert Dijkgraaf, Bram Kempers en Marijk van der Wende over de voor- en nadelen van de samenwerking tussen hbo en wo. De verschillen tussen universiteiten en hogescholen worden steeds kleiner. Is fuseren wijs, of is het een historische vergissing?

Debatten

Publiekstrekker tijdens de Universiteitsdag is het kennisfestival 's middags in de Oudemanhuispoort met debatten over actuele kwesties en hoorcolleges over intrigerende onderwerpen uit de wetenschap. Zo is er onder leiding van Jos de Beus een debat over de 'derde weg van Balkenende IV'. Hebben socialisme en liberalisme afgedaan en heeft de derde weg van het communitaurisme de toekomst? Bowen Paulle, Ankie Verlaan, Fons van Wieringen en anderen discussiëren over de vermeende crisis in het onderwijs. Waar ligt het knelpunt: bij de kwaliteit van het onderwijs of de docenten, de schaalvergroting, de voorgeschreven lesmethoden of de veranderende populatie? Aandacht is er ook voor hedge funds. In het debat Hedge funds: zegen of plaag? komen vragen aan de orde als: wie houdt er toezicht op de handel en wandel van hedge funds, en hoe zit het met de continuïteit van ondernemingen en de rechten van werknemers?

Colleges

Vooraanstaande UvA-onderzoekers completeren het kennisfestival met colleges over intrigerende onderwerpen uit de wetenschap. Ron Peters geeft een college onder de titel Hart- en vaatziekten: waarom geen pil voor iedereen? Hierin gaat hij in op een van de meest drastische voorstellen in de strijd tegen hart- en vaatziekten om iedereen ouder dan vijftig jaar te laten starten met geneesmiddelen - samengevoegd in één tablet - die de belangrijkste risicofactoren uitschakelen. De potentiële winst van zo'n polypil is eenvoudig te berekenen, maar de bezwaren liggen voor het oprapen. In het college van Jeroen Jansz staat de verleiding van digitale games centraal. Waarom is het aantrekkelijk om online tegen anderen te gamen en waarom leven veel mensen graag een virtueel leven in? Worden ze daar socialer of juist asocialer van? Ralph Wijers bespreekt het geheim van de Donkere Materie. Hoe ver gaat ons begrip van zwaartekracht en donkere materie eigenlijk en welke experimenten zouden het geheim van de donkere materie kunnen onthullen?

Bijzondere onderdelen

Een bijzonder onderdeel van het kennisfestival is een interview met eredoctor Harry Mulisch. Arnold Heumakers interviewt de schrijver over de rol van de (natuur)wetenschappen in zijn werk. Universiteitshoogleraar en landbouwexpert Louise Fresco bespreekt in een interactief college de misverstanden over voedsel en gezondheid en test de kennis van de toehoorders in een unieke quiz. Speciale aandacht is er ook voor het klimaatdebat. Salomon Kroonenberg en Michiel Korthals geven ieder een inleiding en gaan vervolgens met elkaar in gesprek over 'de hitte van het klimaatdebat'.

Aan het eind van de middag worden de UvA-scriptieprijzen voor de grootste wetenschappelijke prestatie uitgereikt. Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de afstudeerprijs van de Amsterdamse Universiteits Vereniging (AUV) voor de meest aansprekende maatschappelijke bijdrage tijdens de studie.

Tijd en locatie

Zaterdag 9 juni. 10.00 - 22.00 uur

Ochtendprogramma: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam

Middagprogramma: Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie en het volledige programma.

Verwijzingen
www.alumni.uva.nl/universiteitsdag