Belgische Federale Overheid


08-06-2007

Nieuwe wet op de dubbele nationaliteit

Vanaf 9 juni geldt voor alle Belgen de nieuwe wetgeving op de dubbele nationaliteit. Als u zich bijvoorbeeld tot Amerikaan laat naturaliseren, dan blijft u voortaan ook gewoon Belg, tenzij u uw Belgische nationaliteit inlevert. Deze nieuwe maatregel moet er in de eerste plaats voor zorgen dat onze geëmigreerde landgenoten zich gemakkelijker integreren in het land waar ze leven.

Er is wel een uitzondering op deze regelgeving: wanneer u vrijwillig de nationaliteit van één van de volgende tien Europese landen aanneemt, verliest u wel de Belgische nationaliteit.

o Denemarken
o Frankrijk
o Groot-Brittannië
o Ierland
o Italië
o Luxemburg
o Nederland
o Noorwegen
o Oostenrijk
o Spanje

Deze uitzonderingen vallen onder het Verdrag van Straatsburg van 6 mei 1963 dat bepaalt dat men maar één nationaliteit mag hebben. Dit verdrag zal pas verdwijnen wanneer alle betrokken landen het officieel opzeggen.

De wet op de dubbele nationaliteit vereist geen specifieke formaliteiten. U moet geen verklaring afleggen bij een gemeentelijke dienst of bij een diplomatieke post in het buitenland.

Voor deze nieuwe maatregel geldt ook geen terugwerkende kracht. Als u uw Belgische nationaliteit opgaf in het verleden, krijgt u die niet automatisch terug. Hiervoor moet u een verzoek indienen bij de rechtbank.

Voor meer inlichtingen kunt u altijd contact opnemen met de Belgische ambassade of het Belgische consulaat van uw hoofdverblijfplaats in het buitenland of met de burgerlijke stand van uw gemeente.

Voor algemene informatie over de nationaliteit:

Federale overheidsdienst Justitie
Dienst nationaliteit
Waterloolaan 115
1000 Brussel
Tel.: 02 542 65 11
info@just.fgov.be

Federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Dienst Nationaliteit
Egmont I
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel
Tel.: 02 501 81 11