Provincie Utrecht

adviseert negatief over islamitische school in Utrecht

Provincie adviseert negatief over islamitische school in Utrecht

12-6-2007 -

De provincie adviseert negatief over de komst van een islamitische school in de stad Utrecht. De Stichting Islamitische School (SIS) wil een nieuwe school voor HAVO en VMBO theoretische en beroepsgerichte leerweg (afdelingen administratie en verzorging) in de stad Utrecht vestigen. Daarvoor is een verzoek ingediend bij het ministerie van Onderwijs. De provincie adviseert over een dergelijke aanvraag met het oog op de spreiding van onderwijsaanbod in de regio en het te verwachten leerlingenaanbod.

De aanvraag van de SIS voldoet volgens de provincie niet aan de stichtingsnormen omdat niet kan worden hard gemaakt dat er voldoende potentiële leerlingen zijn voor deze school op langere termijn. De daarvoor door het SIS gehanteerde rekenmethode is niet helder. De gemeente Utrecht is eerder tot een zelfde conclusie gekomen en heeft eveneens negatief geadviseerd aan de staatssecretaris van Onderwijs. Ook twee schoolbesturen in de regio hebben bedenkingen geuit tegen de komst van een islamitische school, onder andere omdat dit de integratie niet bevordert en niet past in de plannen voor vernieuwing van het Utrechtse voortgezet onderwijs.

Iemand die een nieuwe school wil starten, moet bij het ministerie van OC&W een verzoek indienen om opgenomen te worden in het Plan van nieuwe scholen. Een school wordt opgenomen in het Plan van Scholen als aan de geldende stichtingsnormen wordt voldaan. Onderdeel daarvan is een deugdelijke groeiprognose om de levensvatbaarheid voor de komende jaren aan te tonen. Het bestuur van de SIS heeft onderzoek laten uitvoeren naar de belangstelling voor Islamitisch onderwijs en op basis daarvan een prognose gemaakt voor het op langere termijn te verwachten aantal leerlingen op de nieuwe school.

Een jaar geleden diende de Stichting voor Islam en Dialoog een aanvraag in voor de start van een islamitische school voor voortgezet onderwijs, maar de aanvraag werd weer ingetrokken omdat niet kon worden aangetoond dat er voldoende draagvlak voor was.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030 2582153