Gemeente Gouda


van der pluijm heeft mooiste winkelpui (12-6-2007)

Het pand van Van der Pluijm aan de Kleiweg 41 is onderscheiden als best gerenoveerde winkelpui van Gouda in 2005-2006. Wethouder Arnout Menkveld maakte dit maandagavond bekend tijdens een bijeenkomst voor ondernemers in de Goudse binnenstad. Vergunningaanvrager en architect voor deze renovatie is Frank Goppel Architecten uit Gouda. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Van Haren (Korte Tiendeweg 16-18) en het Acupunctuurcentrum (Sint Anthoniestraat 17).

Een deskundig jury selecteerde in totaal veertien panden die in 2005 of 2006 gerenoveerd of aangepast zijn. In het juryrapport spraken zij lovend over de geleverde architectonische prestatie van de winnaar. De winkelpui van Van der Pluijm bewijst dat met een eigentijds ontwerp een goede bijdrage kan worden geleverd aan de vitaliteit van de oude stad. Een minimalistische ingreep met grote impact op het stadsbeeld, aldus de jury.

Het pand van Van Haren noemde de jury een voorbeeld van een geslaagde doorvertaling van winkelpuirichtlijnen, naar een goed architectonisch en toch bescheiden geheel. De pui van het Acupunctuurcentrum sluit volgens het juryrapport voortreffelijk aan op de Rijkswaterstaat-architectuur van het pand.

De prijs werd uitreikt tijdens een informatiebijeenkomst voor ondernemers in de Goudse binnenstad, georganiseerd door Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda en Stichting Marketing Gouda. Winkelpuien vormen voor een belangrijk deel het gezicht van de Goudse binnenstad. Wethouder Arnout Menkveld: Eigenaren die het gevelbeeld van hun pand willen verbeteren of met wonen boven winkels willen bijdragen aan de versterking van de binnenstad, kunnen rekenen op actieve steun vanuit de gemeente. Er zijn subsidies beschikbaar voor wonen boven winkels, puienaanpak en onderhoud van monumenten.

De jury bestond uit Marcel Vissers (onafhankelijk voorzitter commissie welstand en monumenten), Loet van Vreumingen (afgevaardigde winkeliersvereniging), Jan van de Vrie (Bouw- en Woningtoezicht) en Gerrit Smienk (als voormalig voorzitter van de welstandscommissie betrokken bij het instellen van de prijs).