Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
12 juni 2007 070612R

Proef transferium voor Nijmegen

Vanaf september start de gemeente Nijmegen in samenwerking met de Stadsregio een tijdelijk transferium voor Nijmegen. Het transferium komt maximaal 5 jaar bij Ressen aan de oostzijde van de Ovatonde te liggen en biedt plaats aan 210 auto's. De gemeente kijkt aanvullend op de proef naar de mogelijkheid een permanent transferium te realiseren.

Vanaf september rijdt een pendelbus tijdens werkdagen van het transferium in Ressen naar de binnenstad, Centraal Station Nijmegen en Heijendaal. De exacte route en de haltes zijn nog niet bepaald. Voor twee euro kan een automobilist parkeren en gebruik maken van de pendelbus. Daarnaast zijn er plannen het transferium vanaf september ook in te zetten voor het binnenstadsbezoek op zaterdag en donderdagavond.

Het transferium is een van de speerpunten uit het maatregelenpakket Filebestrijding Waalbrug dat het college in februari 2007 heeft vastgesteld. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het transferium pas in de loop van 2008 in gebruik te nemen, maar dankzij financiële bijdrages van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, provincie en stadsregio kan de uitvoering versneld worden. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft landelijk negen miljoen euro beschikbaar gesteld voor proeven met gratis of goedkoop openbaar vervoer om fileknelpunten aan te pakken. Voorwaarde is onder meer dat het project uiterlijk op 1 september 2007 start.

Het tijdelijk transferium blijft maximaal 5 jaar op de huidige locatie. De bijdrage van het Rijk is beperkt tot 2007. Het transferium is na het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers de tweede proef met openbaar vervoer waarvoor Nijmegen subsidie krijgt van het Rijk. Voortzetting van het project vanaf 2008 is afhankelijk van de bereidheid van regionale partners om mee te betalen. De gemeente Nijmegen kijkt in overleg met de regionale partners bovendien naar de mogelijkheden voor een permanent transferium.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380