Provincie Noord-Brabant


Dit is een gezamenlijk persbericht van de B5, de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg


Uniek aanbod van de B5 aan de provincie Noord-Brabant

De colleges van B&W van de vijf grote steden in Brabant, Breda, Eindhoven, Helmond,
's-Hertogenbosch, Tilburg, samen de B5, doen Gedeputeerde Staten een uniek aanbod waarbij de B5 willen helpen om de zes programma's uit het Provinciaal Bestuursakkoord te realiseren. En dat binnen een periode van vier jaar. De B5 doen dit aanbod in de vorm van stedelijke projecten. Nadrukkelijk wordt ook de regionale samenwerking gezocht. Het programma richt zich op het versterken van de stedelijkheid in de vijf grote steden en van de regionale sociaal-economische dynamiek, met aandacht voor ecologie en landschap.

Voorstel gezamenlijke investering van ca. 500 miljoen Euro
Voor de stedelijke dimensie in de programma's uit het Provinciale Bestuursakkoord ontwikkelde de steden het voorstel om vanuit de B5 ca. E 260 miljoen te investeren en waarbij GS gevraagd wordt om een cofinanciering van ca. E 220 miljoen. Belangrijke projecten zijn:
. Spoorzones in alle vijf steden;
. Openbaar vervoer en infrastructuur;
. Groene uitlopers in en om de steden zoals Groene Woud;
. Projecten in kader van Culturele Hoofdstad zoals Jeroen Bosch jaar in 2011
. Sociale veiligheid en jeugdbeleid.
Alle projecten starten voor 2011.

Samenwerking
De afgelopen jaren hebben de steden met het provinciebestuur samengewerkt in het leggen van een stevige basis onder een toekomstagenda. De komende maanden wordt gewerkt aan het opstellen van een nieuw meerjarenprogramma 2008-2012 voor BrabantStad, waarin veel lijnen uit de eerdere rapporten bij elkaar zullen komen.

's-Hertogenbosch, 12 juni 2007