Time : 16:25:52
Date : 12 June 2007
Sender Name: Fedichem

Onderzoek en Ontwikkeling in Europa: essenscia-leden tegen de trend in

In een nieuw rapport maakt de Europese Commissie zich zorgen over de evolutie van de uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) in de EU. Niet alleen zou de Lissabon-doelstelling (3% van het BNP besteden aan O&O in 2010) niet gehaald worden, bovendien neemt het aandeel van de EU in de wereldwijde uitgaven voor O&O stelstelmatig af. De leden van essenscia tonen dat het anders kan, en verhoogden de laatste jaren voortdurend hun uitgaven voor O&O sneller dan hun omzet.

Volgens het rapport(1) werd in de 27 EU-landen in 2005 slechts 1,84% van het BNP besteed aan O&O, veel minder dus dan de doelstelling van 3% die de EU-lidstaten zich in maart 2000 in Lissabon hebben opgelegd voor het jaar 2010. Bovendien zou het aandeel van de EU in de globale O&O-uitgaven tussen 1995 en 2005 zijn teruggevallen van ruim 29 naar 25%. Europa ziet zo haar O&O-uitgaven duidelijk onder het niveau van de Verenigde Staten blijven, en tegelijk een aantal nieuwe industrielanden met China en Zuid-Korea op kop, een steeds groter aandeel nemen in de globale uitgaven. Volgens de Commissie ligt één van de oorzaken van de tegenvallende prestaties in de structuur van de industrie in de EU, waar Europa een kleiner aandeel zou hebben in high-tech industriële sectoren, waarvan de O&O-uitgaven doorgaans hoger liggen dan het gemiddelde.

De essenscia-leden gingen de laatste jaren duidelijk tegen deze trend in en slaagden erin hun O&O-uitgaven te doen stijgen van 0,9 mia eur in 1996 naar 2,28 mia eur in 2006. In dezelfde periode steeg de O&O-intensiteit (aandeel van de O&O-uitgaven in de omzet) van 3 naar liefst 4,5%. De groei werd vooral gerealiseerd in de zogenaamde life sciences sectoren (geneesmiddelenindustrie, biotechnologie), maar ook de traditionele chemische activiteiten bleven fors investeren in O&O. Essenscia dringt er dan ook op aan dat de Belgische, federale en regionale overheden hun beleid van de laatste jaren zouden verder zetten en waar mogelijk nog intensifiëren (lagere loonlasten voor onderzoekers, gerichte steun vanuit de gewesten, betere coördinatie in het beleid, aanmoedigen van doctoraten/PhD's/... in ondernemingen, behoud en vereenvoudiging van investeringsaftrek voor O&O, ...). Daarnaast pleiten wij ook voor een snel akkoord rond en de spoedige invoering van het gemeenschapsoctrooi, dat de goedkeuring van octrooiaanvragen door bedrijven sneller, goedkoper en soepeler zou kunnen doen verlopen.

Contact:
Erwin Annys
tel 02/238 97 55
eannys@essenscia.be

Peter Claes
tel 02/238 97 35
pclaes@essenscia.be

Essenscia is de nieuwe naam van de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences, vroeger Fedichem

(1)
http://ec.europa.eu/invest-in-research/monitoring/statistical01_en.htm