Gemeente De Bilt


Voorjaarsnota gemeente De Bilt

Financiële huishouding op koers

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente De Bilt heeft de voorjaarsnota, getiteld "Gemeente De Bilt op koers", aangeboden aan de gemeenteraad. Op 28 juni aanstaande wordt deze tijdens een bijzondere raadsvergadering besproken.

De voorjaarsnota 2007 bevat de stand van zaken rond de speerpunten van het collegeprogramma 2006-2010 en voorstellen voor nieuw beleid. Ook bevat de nota een toelichting op de financiële positie voor de komende jaren en een onderbouwing van het financieel beleid voor 2008.

Uit deze toelichting valt op te maken dat hard gewerkt is aan de eerste missie: het financieel gezond maken van gemeente De Bilt. Hoewel de marges klein zijn en er nog een weg te gaan is, ligt er een sluitende meerjarenbegroting en is de financiële huishouding op koers.

Ook is er enige ruimte voor nieuw beleid. De stand van zaken rond het bezuinigingstraject is in beeld gebracht. In de voorjaarsnota is een reële lijst van bezuinigingen opgenomen en zijn de niet realiseerbare bezuinigingen afgeboekt.

Ten aanzien van de ontwikkeling van de lasten stelt het college alleen een trendmatige stijging van de OZB (onroerend zaakbelasting) voor. Zoals al aangekondigd is in de begroting 2007 moet wel rekening gehouden worden met een stijging van het rioolrecht. Op dit moment wordt gewerkt aan een evaluatie van het gemeentelijk rioleringsplan.

Bij de begrotingsbehandeling in het najaar wordt op basis van de uitkomsten van de evaluatie de tariefsverhoging vastgesteld. Overigens hebben veel gemeenten te maken met een tariefsverhoging van het rioolrecht omdat veel rioolstelsels verouderd zijn.

Het college stelt voor om ter versterking van de speerpunten uit het collegeprogramma extra geld uit te trekken. Zo stelt het college de gemeenteraad voor het wijk- en dorpsgericht werken te intensiveren, een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren, buurtbemiddeling op te zetten. Verder wordt voorgesteld in het kader van jeugd- en jongerenwerk Masquerade in 2007 subsidie toe te kennen.

De voorjaarsnota is onderdeel van het vernieuwen van de planning en de begrotingscyclus waarmee de gemeente inmiddels is gestart. De nieuwe begrotingsprocedure geeft in een eerdere fase duidelijkheid over de geplande uitgaven. Naast de voorjaarsnota verschijnt er in november van dit jaar een najaarsnota. Met beide nota's is het financieel beleid van de gemeente transparanter en laat het duidelijker de relatie zien tussen enerzijds de begrote bedragen en de prestaties en anderzijds de producten van de gemeente.

Het behandelen van de voorjaarsnota is het belangrijkste moment voor de gemeenteraad om het college de politieke en financiële kaders mee te geven voor de begroting van 2008 en verder. De ontwikkelingen in het bestaande beleid en nieuwe ontwikkelingen zijn in kaart gebracht en afgezet tegen het huidige beleid zoals dat financieel is vertaald in de meerjarenbegroting 2007-2010. Hierdoor voedt de voorjaarsnota de te voeren algemene beschouwingen over de beleidsmatige- en financiële kaders.

Op 28 juni 2007 bespreekt de gemeenteraad de voorjaarsnota tijdens een openbare raadvergadering. Deze vergadering begint om 16.00 uur. Om 18.00 uur wordt geschorst waarna de vergadering om 20.00 uur wordt voortgezet.

Voorjaarsnota 2007

Bilthoven, 12 juni 2007