Ingezonden persbericht


Eerste paal Landschap; woonwijk Roomburg nadert voltooiing

Wethouder Marc Witteman (Ruimtelijke ordening en wonen) van de gemeente Leiden gaf woensdag 13 juni het startsein voor de bouw van Landschap 1 en 4. In aanwezigheid van de toekomstige bewoners sloeg hij de officiële eerste paal voor de 71 woningen van dit laatste deelgebied in Roomburg. In 2003 begon de gemeente met de bouw van woningen in Roomburg en eind 2008 worden naar verwachting de laatste woningen opgeleverd. Dit betekent dat er in ruim vijf jaar een volledige woonwijk van circa 1000 woningen is gerealiseerd.

Na het officiële gedeelte was er voor alle betrokkenen, bewoners en toekomstige bewoners een feestelijke bijeenkomst georganiseerd, waarbij het glas werd geheven op een goede afsluiting van het project Roomburg. Het hoogtepunt hierbij was een prijsvraag waarvan de winnaar ter plekke een vlucht mocht maken met een heteluchtballon. De bijeenkomst werd gesponsord door aannemers Van der Vorm, Du Prie, ACL, Niersman, Kanters, Van der Linden en Bontebal en woningcorporaties Portaal en Ymere.

Historisch en modern
Roomburg is verdeeld in de deelgebieden: Energie, Watertorens, Schakels, Historie, Ecologie en Landschap. Het is een wijk met een rijke historie vanwege de archeologische waarde van het grondgebied. Maar ook een moderne wijk die geheel is gebouwd volgens het concept duurzaam bouwen. Een manier van bouwen waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen.

Landschap
De woningen in Landschap zijn ontworpen door DKV Architecten BV uit Rotterdam. De aannemer is Bontebal Vastgoed BV uit Reeuwijk. Landschap 1 bestaat uit 54 woningen en Landschap 4 uit 17 woningen. Alle woningen zijn inmiddels verkocht. De naam Landschap komt voort uit de onderverdeling van het gebied, een verkaveling van drie stroken die evenwijdig lopen aan de Willem van der Madeweg. In het ontwerp is gebruik gemaakt van veel lange lijnen en vlakken. Dit geeft het gebied de aanblik van een Hollands polderlandschap met oneindig lange, rechte sloten. De sfeer wordt versterkt door de architectuur van de woningen; platte daken, ruime opzet en veel horizontale lijnen. Ook in dit deelgebied van Roomburg komen de aspecten van het duurzaam bouwen terug. De woningen zijn onder andere extra geïsoleerd, aangesloten op het stads-verwarmingsnet en de bouwmaterialen zijn voorzien van een milieukeurmerk.