Senternovem


12-06-2007 | Point-One zet stevige stap met grootschalig netwerkevenement

Ontwikkeling hightech-sector juiste antwoord op maatschappelijke vraagstukken

Vandaag vond in het PSV-stadion in Eindhoven het jaarlijkse Point-One evenement plaats. Onder het thema `Society Needs, samen werken aan innovatieve, haalbare en toepasbare oplossingen', brachten strategisch innovatieprogramma Point-One en medeorganisator SenterNovem grote en kleine spelers uit de Nederlandse hightechindustrie bij elkaar. Samen zochten zij naar nieuwe ideeën voor R&D-projecten op het gebied van nanoelektronica en embedded systemen.

Point-One bestaat nu één jaar. De organisatie maakt zich hard voor ontwikkeling van de hightech-sector in Nederland. Concreet wil Point-One in 2011 een omzetgroei realiseren van 30% naar 26 miljard, 20.000 additionele banen en een stevige verankering van de activiteiten in het mkb. Leidend in de aanpak van Point-One is de Strategische Research Agenda (SRA). De overkoepelende strategie, die aansluit bij de Europese ontwikkelingen, bundelt de krachten van de verschillende spelers en geeft R&D-investeringen richting. Zo kan in Nederland een technology hotspot groeien van absolute wereldklasse.

Nieuwe Call voor projectvoorstellen

Point-One lanceerde tijdens het evenement een nieuwe Call for project proposals. Binnen deze Call kunnen consortia van bedrijven financiële ondersteuning krijgen voor excellente R&D-projecten. Om goed in te spelen op de behoefte van de maatschappij en van de sectoren, bestaat deze tweede Point-One Call uit:


- een call voor nationale R&D-samenwerkingsprojecten op het gebied van embedded systemen


- een call voor haalbaarheidsstudies voor mkb-projecten


- een call voor internationale projectvoorstellen die samenwerking tussen de Europese technoclusters bevorderen

Indieners van projectvoorstellen kunnen bij het programmabureau van Point-One terecht voor technisch en strategisch advies. SenterNovem zal het traject faciliteren richting de indiening en honorering van projectvoorstellen.

Evenement als bouwsteen van hightech-community

Grote ondernemingen, mkb, kennisinstellingen en overheid moeten elkaar vinden om de innovatieslagkracht van Nederland naar een hoger niveau te tillen. Het jaarlijkse Point-One evenement levert een belangrijke bijdrage aan het netwerk en door de innovatieve opzet diende het drie doelen:


- de organisatie faciliteerde thematische workshops, gelinkt aan de `Society Needs' waarbij deelnemers onderzochten wat hun positie is en aan de slag gingen om samen ideeën te generen vnieuwe producten, diensten en onderzoeksprojecten


- op basis van deze bagage konden de deelnemers vervolgens gericht netwerken en partnerships smeden


- tot slot konden de deelnemers op een `marktplaats' in gesprek gaan met een scala aan overheidsinstellingen om hun plannen te toetsen aan verschillende nationale en Europese financieringsinstrumenten.

Zo konden de deelnemers op één dag hun ideeën toetsen en mogelijkheden voor samenwerking en financiering onderzoeken.

`Society Needs'

Nanoelektronica en embedded systemen zijn technologieën die niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse maatschappij. Ze vormen het hart van ieder modern apparaat en ontwikkelingen op dit gebied zullen belangrijke oplossingen leveren voor onze hedendaagse en toekomstige `Society Needs'. Toepassingsrichtingen zijn bijvoorbeeld: gezondheidszorg, mobiliteit & transport, veiligheid, communicatie, educatie & entertainment, energie & milieu. Nederland heeft een sterke positie op deze innovatieve technologiedomeinen. Verdere ontwikkeling ervan is niet alleen belangrijk voor de Nederlandse economie, maar draagt ook substantieel bij aan het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken.

Over Point-One

De Nederlandse industrie wil een vooraanstaande positie in de wereld bereiken op het gebied van nanoelektronica en embedded systems. Die ambitie is ondergebracht in het strategisch innovatieprogramma Point-One. Daarin werken kleine en grote bedrijven, opleidingsinstellingen en kennisinstituten intensief samen om de huidige, sterke positie van Nederland op dit gebied uit te bouwen tot Silicon Valley-proporties.

Point-One richt zich op:


1) het uitbouwen van de samenwerking tussen (kleine en grote) bedrijven, kennisinstellingen en overheid in strategische research projecten;


2) het realiseren van excellente technologie-instituten voor open innovatie;


3) het stimuleren van samenwerking tussen kennisinstellingen en industrie en het realiseren van voldoende aanwas van hoog-opgeleide technici;


4) het ondersteunen van het mkb met advies, onderzoeksfaciliteiten en financiële middelen.

Point-One bestaat één jaar en telt inmiddels 50 deelnemende partijen, waarvan 35 uit het mkb. Point-One is ontstaan uit een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse hightechindustrie en het Ministerie van Economische Zaken. Het innovatieprogramma past uitstekend binnen de sleutelgebiedenaanpak van EZ en sluit aan bij de tweede pijler van het coalitieakkoord: een innovatieve, concurrerende en ondernemende economie.

Meer informatie

Link