Gemeente Enschede

Ruim 300 nieuwe woningen voor jongeren en studenten

Woningcorporaties de Veste en Stichting Jongerenhuisvesting Twente (SJHT) brengen dit jaar samen nog zo'n 360 wooneenheden op de Enschedese markt speciaal voor jongeren en studenten. Onderdeel van de plannen is omvangrijke vervangende nieuwbouw op de campus. Het gaat daarbij om zelfstandige woonruimte. Deze en andere afspraken legden de corporaties vandaag vast in een prestatie-overeenkomst met de gemeente.

Met de zelfstandige wooneenheden spelen de corporaties in op de toenemende vraag naar eigen sanitair en grote kamers bij studenten en jongeren. De Veste en SJHT monitoren samen de trends en nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt voor jongeren. Op basis daarvan gaan zij samen met de gemeente werken aan een beleidsvisie voor studentenhuisvesting.

Centraal in de afspraken staan verder kwalitatief goede woningen voor een betaalbare prijs. Zo zullen de corporaties zorgen voor een huurniveau dat onder het gemiddelde ligt van studentenhuisvesting in Nederland. De gemeente levert een bijdrage aan de promotie van 'Enschede studentenstad' en de campus. Daarnaast zorgt de gemeente Enschede voor voortvarende behandeling van alle planologische juridische processen.

Woningcorporatie de Veste is via Acasa studentenhuisvesting sinds 2005 actief in Enschede. De Veste bouwt op dit moment op de Campus aan de complexen Sky en Box, een project waarbinnen 247 studenteneenheden, 260 m² gemeenschappelijke ruimte en 370 m² bedrijfsruimte wordt gerealiseerd. Oplevering staat gepland voor augustus 2007. De SJHT heeft in 2006 en 2007- onder bijzondere architectuur - in totaal vijf nieuwe complexen gebouwd in de wijk het Roombeek. Al deze complexen bestaan uit zelfstandige appartementen, 1 persoons of twee-persoons.
De SJHT bouwt multifunctioneel en flexibel wat o.a. betekent dat eenheden relatief eenvoudig gekoppeld kunnen worden. Nieuwbouw en aankoop van bestaande panden vindt voornamelijk plaats in het Binnensingelgebied.

De prestatieafspraken zijn de uitwerking van `Werken aan wonen, Woonvisie 2005 - 2015". Enschede moet een prettige woonstad zijn, waar de woningmarkt in evenwicht is en voor iedereen een geschikte woning is en waar passende zorg voor hen die het nodig hebben. Daartoe zijn er doelstellingen met betrekking tot het aantal toe te voegen goedkope wooneenheden specifiek voor studenten en jongeren , kwaliteit van de woonomgeving en betrokkenheid van de bewoners bij woonomgeving.

13 juni 2007