Bijeenkomst Europese JSF-partners in Rome

Staatssecretaris Cees van der Knaap komt vandaag in Rome bijeen met een aantal Europese partners, die deelnemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), om de samenwerking op het gebied van onderhoud en logistieke instandhouding van het toestel te versterken. De ontmoeting is een vervolg op de bijeenkomst die in 2006 op Nederlands initiatief in Noordwijk plaatsvond. In Rome is de Italiaanse staatssecretaris van Defensie, Giovanni Forcieri gastheer.

Alle negen partners in het Joint Strike Fighter programma hebben inmiddels het Production Sustainment & Follow-on Development (PSFD) Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Met de ondertekening van deze overeenkomst wordt de JSF-samenwerking voortgezet in de volgende fase, die van de productie, instandhouding en doorontwikkeling van het toestel, met een looptijd van 45 jaar. Hiermee zijn de komende decennia aanzienlijke Europese belangen gemoeid. Bijvoorbeeld op het gebied van de operationele inzetbaarheid van het toestel, maar ook de werkgelegenheid, de versterking van de kenniseconomie en de omzet van de industrie.

In Rome zullen Turkije, Italië, Nederland, Noorwegen en Denemarken verdere ideeën uitwisselen over hoe deze gezamenlijke belangen zo goed mogelijk kunnen worden behartigd. Italië en Nederland tekenden al eerder een samenwerkingsovereenkomst, waarin is afgesproken dat Nederland onderzoekt of het mogelijk is haar vliegtuigen in Italië te laten assembleren, terwijl Italië onderzoekt of het mogelijk is haar motoren en andere vliegtuigcomponenten in Nederland te laten onderhouden.

Nederland neemt sinds 2002 deel als level 2 partner in de ontwikkeling van de JSF. Op 15 december 2006 maakte de "F-35 Lightning II" (de officiële naam van de JSF) zijn eerste vlucht. Dit jaar begint de PSFD-fase. Nederland is voornemens in 2007 de overeenkomst voor de aanschaf van twee testtoestellen te ondertekenen, in 2010 volgt definitieve besluitvorming over de aanschaf van de JSF.

Noot voor redacties (