Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 8 juni 2007

NAi pleit voor openstelling van de Aubette
De petitie 'Aubette open voor publiek' is tijdens de tentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette te tekenen door bezoekers van het NAi

De thematentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette toont bijzondere kleurentekeningen van het interieur van de Aubette dat ontworpen is door veelzijdig kunstenaar Theo van Doesburg. De tekeningen worden aangevuld met historische zwart-wit foto's, hedendaagse kleurenfoto's en een unieke grote maquette van de Salle des Fêtes. Tijdens de tentoonstelling doen bezoekers een indruk op van hoe het zou zijn de Aubette te bezoeken. De Aubette in het echt beleven is helaas niet mogelijk. Het amusementspaleis in het centrum van Straatsburg, Frankrijk is na haar restauratie in 2006 nog niet toegankelijk voor publiek.

Eind 2006 is de restauratie van de Salle des Fêtes en de Ciné-dancing, de twee belangrijkste publieke ruimtes van de Aubette, volledig afgerond. De zalen, ontworpen door Van Doesburg zien er weer net zo uit als bij de opening in 1928, maar dan zonder feestende en dinerende mensen. De gemeente van Straatsburg heeft nog geen bestemmingsplan voor de ruimtes, maar opent de Aubette tot die tijd niet voor publiek. Waarom is de Aubette gerestaureerd als het publiek dit bijzondere en vooruitstrevende Frans-Nederlandse erfgoed niet kan bezoeken? Het NAi pleit voor een openstelling van de Aubette en heeft daarom een petitie opgesteld.

De petitie
Tijdens de tentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette kunnen bezoekers de petitie 'Aubette open voor publiek' tekenen als ook zij na het zien van de tentoonstelling de Aubette in het echt willen bezoeken en beleven. Na de tentoonstelling zal de petitie namens het NAi aangeboden worden aan de burgemeester van Straatsburg.

Opening
Donderdag 14 juni opent Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette in Zaal 2 van het NAi. Tijdens de opening houdt Hans van der Werf, directeur van l'Association Theo van Doesburg een lezing over de Aubette. De tentoonstelling is van 15 juni tot en met 30 september 2007 te zien in het NAi, Museumpark 25 in Rotterdam.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Icoon van het Modernisme