Gemeente Hardenberg

Hardenberg wil Centrum voor Jeugd en Gezin

Maandag 11 juni is in de Schakel in Hardenberg een bijeenkomst geweest over het onderwerp Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Volgens de aanwezigen moet er in de gemeente Hardenberg een CJG komen, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

De bijeenkomst
Wethouder Liese, als bestuurder verantwoordelijk voor de Wmo en wethouder Janssen, verantwoordelijk voor jeugdbeleid, waren bij deze bijeenkomst aanwezig. De aftrap van de avond werd gegeven door wethouder Liese die een inleiding over de Wmo hield. Liese: De gemeente heeft de regierol gekregen, maar het is vooral ook een opdracht aan de samenleving om het uiteindelijk zelf te gaan doen. De gemeente zal initiatieven stimuleren, regisseren, zo mogelijk faciliteren en co ö rdineren.

Wethouder Janssen ging daarna verder in op het fenomeen Centrum voor Jeugd en Gezin. Janssen: "Ik zie het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) als middel welk moet leiden tot hulp op maat. Een CJG is geen doel op zich. Daar waar hulpverlening stokt moet ergens doorzettingsmacht worden neergelegd, bijvoorbeeld bij de gemeente. Daarnaast moeten we lokaal doen wat lokaal kan en regionaal alleen datgene wat niét lokaal kan."

Aan de hand van een drietal stellingen werd vervolgens via het model van het "Lagerhuis" gedebatteerd over een mogelijk te vormen CJG. Afgevaardigden van betrokken instellingen en organisaties, het onderwijs en enkele belangstellende raadsleden konden hierdoor op een actieve en stimulerende wijze hun mening geven.

De uitkomst
In de tweede helft van de avond is geprobeerd om de uitkomsten van de eerste helft samen te voegen tot een slotconclusie. De heersende opvatting is dat er in Hardenberg een CJG moet komen die wordt ingericht vanuit functies die plaatselijk nodig zijn. Met deze slotconclusie wordt voor maatwerk gepleit. Een CJG volledig afgestemd en gericht op de Hardenbergse samenleving. Een belangrijk aandachtspunt is de bekendheid van een CJG. Jongeren en ouders moeten op een laagdrempelige wijze in contact kunnen komen en daar hun vragen, bijvoorbeeld opvoedingsvragen, kunnen en durven stellen. Het CJG moet een onderdeel zijn van de samenleving waar je makkelijk heen gaat.

Om er voor te zorgen dat de mogelijkheden voor het vormen van een CJG daadwerkelijk worden onderzocht zal de gemeente Hardenberg het voortouw nemen. Janssen: "Hoe snel het te realiseren is en hoe precies is nog niet duidelijk. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wil in 2010/2011 dergelijke centra hebben gerealiseerd. Maar laten we als gemeente Hardenberg en inwoners ambitieus zijn en de mogelijkheden die er liggen nu gebruiken."

Deze bijeenkomst is een onderdeel van de Wmo maand die begin juni van start is gegaan.