Gemeente Hoogeveen

Gemeente Hoogeveen werkt met man en macht aan opruimen na zware storm In Hoogeveen is de rust letterlijk en figuurlijk teruggekeerd. Dat zei burgemeester Willem Urlings vanochtend tijdens een persconferentie in het raadhuis van Hoogeveen. De riolen hebben het water verwerkt, aannemers en gemeentepersoneel zijn bezig met opruimen. Dat zal wellicht weken in beslag nemen. âHet ziet er allemaal buitengewoon triest uitâ, aldus burgemeester Urlings.

Gisteren raasde vroeg in de avond een zeer zware storm storm over Hoogeveen, Tiendeveen en Nieuweroord. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt. Er zijn twee gewonden gevallen.
De storm trok in een brede band vanuit het zuidwesten (over het klaverblad Hoogeveen) naar het noordoosten, richting Tieneveen en Nieuweroord.

Instabiele bomen

Afgelopen nacht zijn alle acute situatie opgelost, aan onveilige situaties wordt vandaag nog gewerkt. Vanochtend waren er geen acute meldingen van schade meer. Toch waarschuwt burgemeester Urlings vooral bij bomen goed op te letten, want instabiele bomen kunnen alsnog een acuut gevaar opleveren. Bel in zoân geval altijd de gemeente op 0528-291911.

Schadebeeld

De gemeente probeert vandaag een âgrofmazigâ schadebeeld te krijgen. âGrote aantallen schitterende bomen zijn omgegaan, bij particulieren is veel schade en ook bedrijven hebben zware storm- en waterschadeâ, aldus burgemeester Urlings. De schade loopt in de miljoenen.

Mensen die problemen of vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente op 0528-291911.

Geen windhoos

Het KNMI was vanmorgen met een team in Hoogeveen om een analyse te maken van de storm van gisteren. Monique Somers van het KNMI sprak van een âongekend zwaar onweerscomplex met een eigen circulatie en verschillende windrichtingenâ. De wind kwam eerst uit het oosten, draaide bij het passeren van Hoogeveen naar het westen en daarna weer terug naar oost. Dat betekent dat het geen echte windhoos lijkt te zijn geweest. Volgens Somers heeft een windhoos een veel smaller schadespoor van slecht 50 tot 100 meter breed.

Volgens het KNMI viel er in korte tijd extreem veel neerslag, ongeveer 50 liter per vierkante meter in een half uur. Het KNMI onderzoekt de storm nog verder.