Gemeente Teylingen


Eerste jaarverslag Teylingen gereed

15 juni 2007

PERSBERICHT 15 juni 2007 - Het eerste (financiële) jaarverslag van Teylingen is een feit. De gemeente had een aantal mee- en tegenvallers. In totaal is het saldo over 2006 EUR 1.258.000,-. De belangrijkste reden van deze meevaller is dat een aantal plannen voor 2006 niet of gedeeltelijk in 2006 zijn uitgevoerd. De gemeente wil een deel van het positieve saldo doorschuiven naar 2007 om deze plannen alsnog te kunnen realiseren.

De meevallers worden onder andere veroorzaakt door:


· Lagere personeelskosten,


· Hogere subsidies en bijdragen van de provincie en het rijk,


· Minder uitkeringen,

Daar staan echter een aantal tegenvallers tegenover, waaronder:


· Lagere opbrengsten Onroerende Zaak Belasting.


· Hogere uitgaven voor leerlingenvervoer,


· Hogere rente en afschrijvingen,

In het jaarverslag legt het college verantwoording af over de uitvoering van de begroting 2006. De begroting is in 2005 nog door de oude raden goedgekeurd en door de nieuwe raad in 2006 bekrachtigd. Deze geeft aan wat het college in 2006 uit gaat voeren. In dit jaarverslag is vermeld in hoeverre deze doelstellingen zijn bereikt. Met het jaarverslag (en de jaarrekening) kan de raad haar controlerende taak uitvoeren.

Accountantsverslag

De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd en vindt dat deze een getrouw beeld geeft. Sinds kort oordeelt de accountant ook of de gemeente zich aan de regels houdt (rechtmatig handelt). Teylingen doet dit, maar legt dit nog niet structureel vast, net als veel andere gemeenten. Omdat dit zogenaamde rechtmatige handelen nog niet altijd wordt bijgehouden, krijgt de gemeente over 2006 geen goedkeurende verklaring. In 2007 pakt Teylingen dit onderwerp op.

Behandeling

Het jaarverslag wordt behandeld in de commissievergaderingen van 26,27 en 28 juni en in de raadsvergadering van 12 juli in het bestuurscentrum te Voorhout. Deze vergaderingen beginnen om 20.00 uur. Het jaarverslag is te vinden op www.teylingen.nl.

Deze ligt ook ter inzage in het gemeentekantoor te Sassenheim en de bibliotheken.

Financiële toekomst spannend

Hoewel het jaarverslag over 2006 een positief resultaat laat zien, is dit een enigszins vertekend beeld door het later starten van projecten. De toekomst voor Teylingen ziet er financieel spannend uit. In Teylingen is nog veel werk te verzetten. Daarnaast zijn de ambities groot. Dit alles kost geld. De afgelopen maanden is al aangegeven dat er keuzes moeten worden gemaakt. Het college is op dit moment druk bezig om binnen de kaders die de raad heeft gesteld een gezond financieel perspectief op te stellen. De kadernota, met het financiële perspectief voor de komende jaren, verschijnt binnenkort.

Klik hier voor het volledige jaarverslag 2006.