Beleggingen KWF Kankerbestrijding volledig tabaksvrij

15.06.2007 / 15:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kwf kankerbestrijding

Kwf kankerbestrijding

http://www.kankerbestrijding.nl

Beleggingen KWF Kankerbestrijding volledig tabaksvrij

Amsterdam, 16 juni 2007
KWF Kankerbestrijding heeft de afgelopen dagen haar aandelen in de beleggingsfondsen Robeco, Robeco North America en ABN AMRO Europe Equity Fund verkocht. Bij controle bleken deze fondsen, voor een zeer klein deel, ook te beleggen in bedrijven werkzaam in de tabaksindustrie. Voor KWF Kankerbestrijding ging het om 0,21% van het belegde vermogen. Beleggen in de tabaksindustrie is echter geheel in strijd met het beleid van KWF Kankerbestrijding. Er is immers een direct verband tussen roken en kanker. Daarom is KWF Kankerbestrijding overgegaan tot verkoop van de aandelen in de drie fondsen. Met het geld uit deze verkoop heeft KWF Kankerbestrijding intussen staatsobligaties en trackers AEX gekocht. Deze zijn tabaksvrij. De beleggingsportefeuille van KWF Kankerbestrijding is nu weer volledig tabaksvrij.

De totale beleggingsportefeuille van KWF Kankerbestrijding heeft momenteel een waarde van EUR 144 miljoen. De portefeuille bestaat voor 80% uit staatsobligaties (van de Nederlandse staat) en 20% aandelen. Deze verhouding is al jaren lang het vaste uitgangspunt voor het beleggingsbeleid van KWF Kankerbestrijding.

De 20% aandelen zijn verdeeld over het beleggingsfonds Fortis Obam EUR 13 miljoen; al onderdeel van de beleggingsportefeuille) en trackers AEX EUR 16 miljoen). De participatie in het beleggingsfonds Fortis Obam is gehandhaafd, omdat uit controle is gebleken dat dit fonds niet belegt in de tabaksindustrie. Trackers kunnen worden gezien als beleggingsfondsen; zij volgen de index, in dit geval de AEX, op de voet. Daarmee zijn de financiële risico 's voor de belegger gespreid; trackers zijn bovendien goedkoper dan gewone beleggingsfondsen. Geen van de 25 bedrijven in de AEX index is sigarettenfabrikant of eigenaar van een tabaksbedrijf.

KWF Kankerbestrijding gaat in het kader van de VFI, de branchevereniging van landelijk wervende goede doelenorganisaties, samen met haar zusterorganisaties voor goede doelen werken aan het opstellen van heldere criteria voor ethisch verantwoord beleggen. De uitkomst daarvan zal zo nodig leiden tot nadere aanpassingen in de beleggingsportefeuille van KWF Kankerbestrijding.

In bijgevoegde fact sheet geeft KWF Kankerbestrijding een toelichting op haar beleggingsbeleid.