Senternovem


Nieuws

15-06-2007 | Innovatieve dijkversterking met INSIDE

CUR Bouw & Infra en Rijkswaterstaat hebben gezamenlijk het eindrapport van het project INSIDE gepubliceerd. Dit is een uniek voorbeeld van publiek-private samenwerking bij innovatief onderzoek, dat drie methoden voor dijkversterking heeft opgeleverd. Het rapport geeft een beeld van de mogelijkheden van deze methoden die gemeen hebben dat deze de dijk stabieler maken zonder dat daarvoor meer ruimte nodig is.

De komende jaren zullen vele dijken langs rivieren versterkt moeten worden. Er is echter vaak weinig ruimte om dijken op traditionele wijze te versterken, omdat de dijk daarmee tevens wordt verbreed. Die ruimte is er in de praktijk vaak niet aan buiten- en binnenzijde van de dijk. De rivier mag immers niet ingeperkt worden, en aan de binnenkant van de dijk kunnen woningen of natuurgebieden liggen. Dijkversterking door deze hoger en breder te maken roept maatschappelijke weerstand op. Er is dus behoefte aan methoden om de dijk te versterken zonder dat deze meer ruimte innemen. In het kader van het project INSIDE zijn die methoden ontwikkeld door drie consortia van bedrijven, die daarbij hebben samengewerkt met Rijkswaterstaat (innovatieprogramma WINN), CUR Bouw & Infra, de waterschappen, provincie Zuid-Holland en GeoDelft als adviseur. Het gaat om de volgende technieken:

* Mixed in Place (MIP): Consortium: HKR (Hakkers Werkendam, Keller Funderingstechnieken en Royal Haskoning). MIP is een grondverbeteringstechniek die de stabiliteit van de dijk verhoogt door blokken van gestabiliseerde grondkolommen vanuit het binnentalud schuin in de slappe grond tot in de draagkrachtige zandlaag in de ondergrond aan te brengen. De grondkolommen worden gemaakt door een bindmiddel (onder andere cement) te vermengen met de aanwezige grond.

* Dijkvernageling: Consortium: Inside Squad B + G + V + W (Boskalis BV, Grontmij Advies & Techniek BV, Van Hattum en Blankevoort BV en Witteveen + Bos). De dijk wordt vanuit het binnentalud als het ware verankerd aan de ondergrond door middel van trekelementen met een groutomhulling. De weerstand tegen afschuiving wordt verhoogd door deze elementen schuin in het binnentalud in een bepaald stramien te plaatsen.

* Dijkdeuvels (Dijkdeuvels/Expanding Columns): Consortium: -Dike (DHV, Arcadis, GMB Infra, Fugro, Van Oord Nederland en BAM Grondtechniek). Afschuiving van het binnentalud van de dijk wordt voorkomen door de 'Dijkdeuvels'. Dit zijn buizen, die schuin in de ondergrond worden geplaatst. Het onderste deel van de buizen, de 'shear key', zorgt voor een goede verankering in de draagkrachtige zandlaag. Bij slappe ondergrond worden de buizen voorzien van een omhullende kous. De kous, gevuld met cement-bentoniet, zorgt voor het overbrengen van een deel van het gewicht van het
dijklichaam naar de ondergrond.

Het rapport bestaat uit twee hoofdgedeelten: een algemeen deel voor bestuurders met een globale beschrijving van de technieken, en waaruit voor de MER-procedure een keuze gemaakt kan worden. Factsheets bieden daarbij een extra mogelijkheid om snel van de inhoud kennis te nemen. De ontwerpmethoden en kwaliteitscontroles zijn voor de verschillende technieken beschreven in het technische deel. De doelgroep hiervan is de technische staf van regionale diensten van Rijkswaterstaat en de waterschappen.
Het Expertisecentrum Waterkeringen (ENW) heeft de methoden MIP en Dijkvernageling inmiddels aangewezen als volwaardige dijkversterkingstechnieken, en de verwachting is dat het zelfde binnenkort geldt voor Dijkdeuvels.
Voor meer informatie en de downloaden van het rapport de website dijkversterking. Het rapport is ook te bestellen door het overmaken van EUR 50,- (incl. BTW en verzendkosten) op bankrekening 104466138 ten name van 'Stichting CURNET inzake Facilitair Bureau' te Gouda, onder vermelding van CUR-rapport 219, titel en het gewenste aantal, alsmede het verzendadres.