GroenLinks

GroenLinks wil onderzoek naar uitzetting pardonkandidaten

15 juni 2007

Vandaag werd bekend dat een asielzoeker uit Kameroen onterecht is uitgezet. Hij valt onder de pardonregeling, en geen enkele pardonkandidaat zou uitgezet worden. De rechter heeft de overheid dan ook opgedragen de man naar Nederland te halen. Een maand na het vonnis is de man nog niet terug. GroenLinks vindt dat de rechterlijke uitspraak zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd. Naïma Azough wil tevens van staatssecretaris Albayrak weten of er andere pardonkandidaten ten onrechte zijn uitgezet. Zij vindt dat onafhankelijke Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) hier onderzoek naar moet doen.

Schriftelijke vragen van het Naïma Azough (GroenLinks) aan staatssecretaris Albayrak over de onterecht uitgezette pardonkandidaat


1. Klopt het bericht dat op 14 maart een asielzoeker die in aanmerking komt voor de pardonregeling is uitgezet naar Kameroen?
2. Kunt u toelichten hoe deze fout, d.w.z. onterechte uitzetting, heeft kunnen plaats vinden? En kunt u verklaren hoe het komt dat de betrokken man is uitgezet zonder dat zijn advocaat en de rechter daarvan op de hoogte zijn gesteld?
3. Waarom is de betreffende asielzoeker uitgezet voordat de rechter tot een uitspraak kon komen met betrekking tot het in detentie nemen van de betreffende man?
4. Klopt het dat de rechterlijke uitspraak waarin de man op gezag van de rechter dient te worden teruggehaald reeds een maand geleden, op 16 mei j.l., tot stand is gekomen? Kunt u toelichten waarom de betrokken persoon nog niet is teruggehaald uit Kameroen
5. Klopt het dat de IND de betreffende asielzoeker terug wil halen als hij over een paspoort beschikt? Beschikte de betreffende asielzoeker over een paspoort toen hij werd uitgezet? Zo nee, kunt u dan aangeven waarom deze paspoortvoorwaarde wordt gesteld? Bent u bereid de betreffende persoon ook zonder paspoort terug te halen, mocht hij in Kameroen geen paspoort kunnen verkrijgen?
6. Kunt u garanderen dat er geen andere asielzoekers die in aanmerking komen voor de pardonregeling ten onrechte zijn uitgezet? Zo neen, waarom niet?
7. Bent u bereid de Adviescommissie Vreemdelingenzaken toegang te verlenen en inzage te verschaffen in alle uitzettingen die sinds 13 december 2006 hebben plaats gevonden, opdat mogelijke fouten alsnog recht gezet kunnen worden? Zo neen, waarom niet?
8. Welke maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat dergelijke fouten in de komende periode opnieuw worden gemaakt?
9. Kunt u toelichten waarom de betreffende man in vreemdelingendetentie is genomen ondanks dat hij voldeed aan de criteria voor de tot stand te komen pardonregeling? Is er in een dergelijke situatie bij het voldoen aan de voorwaarden zonder contra-indicaties - nog zicht op uitzetting? Zo nee, welke maatregelen neemt u opdat geen enkele asielzoeker die in aanmerking komt voor de pardonregeling in vreemdelingendetentie wordt vastgezet, aangezien er geen zicht op uitzetting meer is?