Siemens

Persbericht

0706.955

Den Haag, vrijdag 15 juni 2007

Siemens maakt 3D-visualisatie linkerboezem mogelijk

Doorbraak in elektrofysiologie

De nieuwste innovatie van Siemens op het gebied van elektrofysiologie (EP) heet syngo® DynaCT Cardiac. De oplossing stelt behandelend artsen in staat om tijdens de ingreep in het EP-laboratorium 3D-beelden van het hart te genereren met dezelfde kwaliteit als CT. Diagnostiek en behandeling verbeteren daardoor aanzienlijk. De oplossing stelt elektrofysiologen namelijk in staat de linkerboezem tijdens complexe cardiologische ingrepen driedimensionaal in beeld te brengen. Tijdrovende CT- of MRI-scans worden op die manier vrijwel overbodig.

In het EP-laboratorium zorgt de innovatie voor een nieuw niveau van efficiënte, geïntegreerde workflow. Zo wordt ingespeeld op de toenemende behoefte om patiënten met hartritmestoornissen te diagnosticeren en te behandelen, zeft Claus Grill, vice-president Angiography, Cardiac, and X-ray Systems bij Siemens Medical Solutions. In het werk van elektrofysiologen wordt het ter plaatse genereren van zowel elektrofysiologische als morfologische informatie steeds belangrijker. De mogelijkheid om aan de behandeltafel over actuele 3D morfologische informatie te beschikken, draagt dan ook significant bij aan meer productiviteit in het EP-laboratorium én aan een kortere behandeltijd voor patiënten.

Het tijdens een ingreep uit de steriele omgeving halen, naar een CT-scanner rijden en weer terugbrengen van de patiënt is niet alleen omslachtig, maar vergroot ook de kans op complicaties. syngo DynaCT Cardiac genereert, zonder tijdverlies of extra risicos voor de patiënt, CT-achtige beelden in het EP-laboratorium zelf. Met syngo DynaCT Cardiac worden beeldvormende en behandelmogelijkheden in het hartfysiologisch lab op die manier revolutionair," zei Amin Al-Ahmad, MD, als assistent-hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde verbonden aan het Stanford University Medical Center, een van de eerste instellingen ter wereld waar syngo DynaCT Cardiac wordt gebruikt. "De manier waarop dit de deur opent naar nieuwe beeldvormende technologieën kan de gezondheidszorg wel eens ingrijpend gaan beïnvloeden.

Elektrofysiologie groeit van alle cardiovasculaire disciplines het snelst. Alleen al in de Verenigde Staten worden jaarlijks bij zon 550.000 nieuwe patiënten hartritmestoornissen vastgesteld. Of het nu gaat om het maken van hartfilmpjes, het zichtbaar maken van hartvaten, het elektro-anatomisch in kaart brengen van de hartfunctie óf het positioneren van magnetische hartkatheters: de oplossingen voor elektrofysiologie van Siemens zorgen voor betere medische resultaten en een betere klinische workflow.

Andere technologieën die aan elektrofysiologie zijn gerelateerd en tijdens Heart Rhythm 2007 bij Siemens in de schijnwerpers stonden, waren:
AXIOM Artis Deze beeldvormende systemen bieden een combinatie van kwalitatief hoogstaande beelden en voorzieningen voor het terugdringen van de stralingsdosering en, zelfs bij lage doses, een verbeterde signaal/ruisverhouding in bewegende delen van het hart. AXIOM Sensis XP Deze nieuwe generatie geïntegreerde meet- en registratieoplossingen biedt programmas voor workflowondersteuning en geavanceerde nieuwe meetfuncties. Het systeem biedt zowel elektrofysiologische als hemodynamische functies die een uitstekende diagnostiek mogelijk maken.
Magnetic Catheter Navigation De combinatie van het door Stereotaxis Inc.s ontwikkelde, magnetisch navigatiesysteem NIOBE® en de AXIOM Artis dFC Flat Detector Technologie van Siemens brengt de kracht van twee permanente magneten en een katheter met magnetisch uiteinde bij elkaar. Met deze oplossing kunnen elektrofysiologen katheters en geleidedraden nauwkeurig door de vaten en kamers van het hart manoeuvreren en de snelheid en nauwkeurigheid van katheterisatieprocedures verhogen.
CARTO XP EP Navigation System Dit door Biosense Webster ontwikkelde systeem was bij de introductie het eerste 3D elektro-anatomische navigatiesysteem. Het systeem genereert uitstekende beelden van de elektrische activiteit van het hart met real-time gegevens op basis van 3D, kleurgecodeerde hartkaarten. Het systeem kan zo nauwkeurig volgen waar de katheter zich bevindt en vergroot zo de kans op een accurate diagnose.

Met de syngo DynaCT Cardiac technologie breidt Siemens de interventiemogelijkheden uit door het genereren van beelden van weke delen, in combinatie met kleine en grote AXIOM Artis detectorsystemen. Voor de introductie van syngo DynaCT Cardiac visualiseerde 3D-angiografie tijdens interventies alleen contrastrijke voorwerpen, zoals stents, klemmen, botweefsel en met contrastmiddel gevulde vaten. Met de innovatie van Siemens is het mogelijk om tijdens de ingreep zelf informatie over weke delen te verkrijgen. Hierdoor kan de behandelend arts nog beter beslissingen nemen en de patiënt efficiënt en effectief behandelen.

Siemens Medical Solutions (Med) is wereldwijd een van de grootste leveranciers voor de gezondheids-industrie. Het bedrijf staat bekend om het samenbrengen van innovatieve medische technologieën, medische informatiesystemen, management consultancy en ondersteunende diensten, met als doel klanten concrete, duurzame, klinische en financiële oplossingen te bieden. Van beeldvormende systemen voor diagnostiek, tot materiaal voor behandeling, patiëntmonitoring, tot gehoorapparaten en verder: de innovatieve oplossingen van Siemens dragen wereldwijd bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Siemens verbetert eveneens de operationele efficiënte en werkprocessen in ziekenhuizen, klinieken, verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken. Siemens Medical Solutions is actief in meer dan 120 landen en biedt werk aan circa 31.000 mensen wereldwijd.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Josje Mosies
Tel: (070) 333 2095
Internet: www.siemens.nl/persinfo