Gemeente Rotterdam

De verschillende fracties in de raad hebben een reactie gegeven op de visie van het college en het uitvoeringsprogramma Creatieve Economie. De visie richt zich op de creatieve industrie in Rotterdam, zoals de design, architectuur, en media. De raad nam een motie van D66 aan; alleen Leefbaar Rotterdam was tegen. In de motie wordt gepleit voor meer kansen om talentvolle en ondernemende afgestudeerden hun eerste ervaring in Rotterdam op te laten doen.

Met het programma Creatieve Economie moet het aantal arbeidsplaatsen binnen de creatieve sector stijgen van 10.000 naar 12.000 banen. Het aanwezige creatief potentieel van Rotterdam moet zichtbaar worden en het zal nieuwe kruisbestuivingen moeten opleveren.

Netwerken

Een andere motie van D66 voor instrumenten waarmee netwerken binnen de creatieve industrie worden gestimuleerd, haalde het niet. Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, de ChristenUnie-SGP en de SP stemden tegen.

Leefbaar Rotterdam is voorstander voor verdere ontwikkeling van de creatieve economie maar betreurde dat de doelstellingen in de visie niet scherp genoeg zijn. Een pleidooi van de partij om bij de vaststelling van de doelstelling uit te gaan van een jaarlijkse groei van 10% voor de werkgelegenheid, werd ook verworpen. Alleen D66 steunde deze motie van Leefbaar Rotterdam.

Ondersteunen

De SP stelde dat industriële ontwerpbureaus e.d. niet tot de doelgroep van het beleid behoren. Het gaat om het stimuleren van bedrijven die starten en die bijvoorbeeld creatief actief zijn én een meerwaarde hebben voor de stad. GroenLinks is van mening dat het beleid ambitieuzer kan en pleitte voor een actief marketingbeleid over de creatieve economie. De creatieve sector werd ook door de VVD van harte ondersteund. Wel wees de fractie op de natuurlijke marktwerking die ook in deze sector aan de orde is. Het gaat er om dat de overheid de belemmeringen zoveel mogelijk wegneemt. De ChristenUnie-SGP waarschuwde ervoor dat de overheid de creatieve sector niet moet voorschrijven wat ze wel en niet moet doen. De overheid zou wel de nodige ondersteuning moeten geven.

Ambitie

Volgens het CDA heeft Rotterdam het maar laat ze het onvoldoende zien. Er moet meer promotie komen van Rotterdamse producten. Het CDA riep het college op scherp te zijn op een toegankelijke dienstverlening van de gemeente.De PvdA pleitte voor ondersteuning door de gemeente bij de fysieke uitbreiding van bedrijven. Daar zit volgens de fractie de groei in voor de werkgelegenheid. De visie van het college spreekt ambitie uit, aldus de PvdA.

Bron: Griffie, 15-06-2007