European Union



CJE/07/40

12 juni 2007

Pers en Voorlichting

PERSCOMMUNIQUE nr. 40/07

12 juni 2007

Arresten van het Gerecht van eerste aanleg in de gevoegde zaken T-53/04-T-56/04, T-58/04 en T-59/04, in de gevoegde zaken T-57/04 en T-71/04 en in de gevoegde zaken T-60/04-T-64/04

Budejovický Budvar, národní podnik / Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (BHIM)

Anheuser-Busch, Inc. / Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (BHIM)

Het Gerecht verwerpt de beroepen van Budejovický Budvar in de procedures tegen Anheuser-Busch inzake de inschrijving van de woordtekens "Budweiser" en "Bud" als gemeenschapsmerken

Budejovický Budvar heeft niet aangetoond dat de krachtens de Overeenkomst van Lissabon geregistreerde benamingen van oorsprong "Budweiser" en "Bud", met werking onder meer in Frankrijk, haar het recht verleenden om zich te verzetten tegen de door Anheuser-Busch ingediende gemeenschapsmerkaanvragen voor andere waren dan bier

Tussen 1996 en 1998 heeft de Amerikaanse vennootschap Anheuser-Busch bij het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (BHIM) gemeenschapsmerkaanvragen ingediend voor de woordtekens "BUDWEISER" en "BUD" en voor een afbeelding die onder meer de term "BUDWEISER" bevat, voor verschillende waren zoals schrijfbehoeften, reinigingsmateriaal, kledingstukken, banketbakkers- en suikerbakkerswaren. De aanvraag tot inschrijving van de afbeelding die de term "BUDWEISER" bevat, had bovendien betrekking op de volgende waren van klasse 32: "bier, ale, porter, dranken op basis van mout met alcohol en alcoholvrij".

De Tsjechische vennootschap Budejovický Budvar heeft opposities ingesteld tegen de inschrijving van de gemeenschapsmerken voor alle aangevraagde waren. Budejovický Budvar heeft haar opposities met name gebaseerd op oudere benamingen van oorsprong die krachtens de Overeenkomst van Lissabon werden geregistreerd voor "bier", en op het internationale woordmerk BUDWEISER, dat werd ingeschreven voor "alle soorten bier".

De landen die partij zijn bij de Overeenkomst van Lissabon verbinden zich ertoe om op hun grondgebied de benamingen van oorsprong te beschermen van de producten van de andere overeenkomstsluitende landen die in het land van oorsprong als zodanig zijn erkend en beschermd en die zijn geregistreerd bij het Internationaal Bureau van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele eigendom. De Tsjechische Republiek en de Franse Republiek zijn partij bij de Overeenkomst van Lissabon.

In Frankrijk bepaalt artikel L. 641-2 van de code rural, zoals van toepassing op het ogenblik van de feiten, dat de geografische naam die een benaming van oorsprong vormt, niet mag worden gebruikt voor enig soortgelijk product, noch voor enig ander product of enig andere dienst wanneer hierdoor misbruik kan worden gemaakt van de bekendheid van de benaming van oorsprong of die bekendheid kan worden afgezwakt.

Het BHIM heeft de opposities van Budejovický Budvar afgewezen, voor zover deze waren gebaseerd op de betrokken benamingen van oorsprong en waren gericht tegen de gemeenschapsmerkaanvragen voor andere waren dan bier. Budejovický Budvar heeft bij het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen beroepen ingesteld tegen de beslissingen tot afwijzing van deze opposities.

Het BHIM heeft daarentegen de oppositie van Budejovický Budvar toegewezen, voor zover deze was gebaseerd op het internationale woordmerk BUDWEISER en was gericht tegen de inschrijving van de afbeelding die de term "BUDWEISER" bevat voor de waren "bier, ale, porter, dranken op basis van mout met alcohol en alcoholvrij". Anheuser-Busch heeft bij het Gerecht beroep ingesteld tegen deze beslissing (zaak T-71/04).

In het arrest van vandaag stelt het Gerecht vast dat de door Budejovický Budvar aangevoerde benamingen van oorsprong krachtens de Overeenkomst van Lissabon slechts voor bier en soortgelijke producten worden beschermd. Het Gerecht merkt evenwel op dat het Franse recht voorziet in een ruimere bescherming wanneer de betrokken producten van elkaar verschillen. Om aanspraak te kunnen maken op deze ruimere bescherming, had Budejovický Budvar moeten aantonen dat door het gebruik van de litigieuze tekens door Anheuser-Busch misbruik kon worden gemaakt van de bekendheid van de betrokken benamingen van oorsprong in Frankrijk of die bekendheid daar kon worden afgezwakt. Dienaangaande komt het Gerecht tot de conclusie dat Budejovický Budvar niet erin is geslaagd het bewijs te leveren dat deze benamingen van oorsprong in Frankrijk bekend zijn. Bovendien stelt het Gerecht vast dat Budvar niet heeft aangetoond op welke wijze de bekendheid van de benamingen van oorsprong - gesteld dat daarvan sprake was - zou kunnen worden misbruikt of afgezwakt indien Anheuser-Busch de betrokken tekens zou mogen gebruiken voor de aangevraagde specifieke waren. Bijgevolg bevestigt het Gerecht de beslissingen van het BHIM.

Met betrekking tot zaak T-71/04 heeft Anheuser-Busch op 8 mei 2007 meegedeeld aan het Gerecht dat zij haar gemeenschapsmerkaanvraag voor de afbeelding die de term "BUDWEISER" bevat, had ingetrokken met betrekking tot de waren van klasse 32. Het Gerecht stelt vast dat het beroep in deze zaak zonder voorwerp is geraakt zodat daarop niet behoeft te worden beslist.

N.B.: Bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen kan binnen twee maanden na de betekening een tot rechtsvragen beperkte hogere voorziening tegen de beslissing van het Gerecht worden ingesteld.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Gerecht van eerste aanleg niet bindt.

Beschikbare talen: BG ES CS DE EL EN FR IT HU NL PL PT RO SK

De volledige tekst van het arrest is op de dag van de uitspraak te vinden op de internetpagina van het Hof http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=NL&Submit=recherche r&numaff=T-53/04
vanaf ongeveer 12.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot de heer Stefaan Van der Jeught.
Tel: +352 4303 2170 Fax: +352 4303 2988
---

Overeenkomst van Lissabon van 31 oktober 1958 betreffende de bescherming en de internationale registratie van benamingen van oorsprong, zoals herzien te Stockholm op 14 juli 1967 en gewijzigd op 28 september 1979.

Klasse in de zin van de Overeenkomst van Nice van 15 juni 1957 betreffende de internationale classificatie van de waren en diensten ten behoeve van de inschrijving van merken, zoals herzien en gewijzigd.

Deze benamingen van oorsprong zijn: BUDWEISER BIER, BUDWEISER BIER
- BUDVAR, BUDWEISER BUDVAR en BUD.