Ingezonden persbericht


Eerste bedrijf verklaart zich tot gentechvrije zone!

15 juni 2007

Vanochtend om 10.00 u is het eerste bordje "gentechvrije zone" geplaatst op biologische boerderij De Zonnehoeve in Zeewolde, Flevoland. Biologische landbouw is gegarandeerd gentechvrij. Met de actie wil Biologica boeren en burgers betrekken bij de discussie over gentech.

De teelt en productie van genetisch gemanipuleerde ("GGO-") gewassen neemt wereldwijd toe. Als tegenreactie verklaren overal in Europa boeren, gemeenten, kerken en regio's zichzelf GGO-vrij. Een meerderheid van de Europese consumenten wil GGO-vrij voedsel. Met het bord 'gentechvrije zone' kunnen de boeren en tuinders hun stukje landbouwgrond ook gentechvrij verklaren. Daarmee laten ze zien dat ze geen gentechnologie gebruiken, ook niet in bijvoorbeeld het veevoer.

Biologica heeft 200 bordjes verspreid onder biologische boeren die op 23 en 24 juni meedoen aan de Open Dagen bij de biologische boer. De belangstelling uit de sector is zeer groot en de reacties zijn enthousiast. Biologische producenten die een bordje willen plaatsen op hun bedrijf, kunnen dit voor E 15,- euro bestellen bij Biologica. Biologica vindt dat consumenten het recht hebben om te kiezen voor GGO-vrij voedsel, en dat boeren GGO-vrij moeten kunnen telen. Dit recht wordt momenteel bedreigd door de massale import van gentech mais en soja, en de toenemende teelt van GGO-gewassen in Europa. Het risico op verontreiniging van de voedselproductieketen met GGO wordt hierdoor steeds groter.

Meer informatie over gentechvrije gebieden in Europa staat hier. Meer informatie over de activiteiten van Biologica op dit gebied is hier te vinden. In deze brochure zet Biologica haar voornaamste bezwaren tegen gentech uiteen.

Bezoekadres
Nieuwegracht 15
3512 LC Utrecht

Postadres
Postbus 12048
3501 AA Utrecht

Telefoon: 030-2339970
Fax: 030-2304423
Mail: info@biologica.nl