Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
================

Negen bijzondere culturele evenementen in de Achterhoek IJZERSTERK!

ACHTERHOEK - IJzersterk! Dat is het motto waaronder negen Achterhoekse culturele evenementen zich deze zomer samen presenteren. IJzersterk, omdat in de meeste van de negen evenementen het metaal ijzer centraal staat. In de andere evenementen is een ludiek ijzer-element aan het programma toegevoegd. Zo zijn er gedichten over ijzer, beelden van ijzer, een roestend ros als act op een festival en zelfs een hele 'ijzerfonie'! Kortom, ijzer is de verbindende factor tussen de negen evenementen. Evenementenorganisatoren, overheden en toeristische organisaties werken nauw samen bij de organisatie en de promotie van de geplande evenementen. Ieder evenement voert het speciaal ontwikkelde beeldmerk. Het project IJZERSTERK wordt georganiseerd in het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Achterhoek, een samenwerkingsverband van acht Achterhoekse gemeenten en provincie waarvoor Kunst en Cultuur Gelderland de werkzaamheden coördineert.

Welke evenementen zijn er?
De evenementen hebben plaats in de zomer van 2007 en zijn geografisch verspreid over de Achterhoek, van Ulft tot Bredevoort en van Ruurlo tot 's-Heerenberg. Er zijn zowel binnen- als buitenmanifestaties, voor groot en voor klein publiek. Muziek, dans, beeldende kunst, poëzie, straattheater noem maar op. De Achterhoek zet zich met deze evenementen sterk op de culturele evenementenkaart van Nederland. Bovendien is er de dichtbundel 'Smeedwerk' verschenen, vanaf 15 juni verkrijgbaar bij de regionale boekhandel. In de bundel werken van 16 dichters.

Een overzicht

* Oer-kracht ijzertentoonstelling en fietsroute, Ulft-Anholt tm 28 september
* Beelden aan de Oude IJssel, Doetinchem 16 juni tm 26 augustus
* Achterhoek Spektakeltoer 8 juli Eibergen 15 juli Ulft 22 juli Winterswijk 29 juli Zelhem 5 augustus Lochem
* Straattheaterfestival Buitengewoon Doetinchem 6 en 7 juli
* Theatrale wandeling 'n Drom, Sinderen 7 juli
* Culinaire Gran Partita op Huis Bergh, 's Heerenberg 14 juli
* IJzerfonie Bredevoort 21 juli
* Kasteeltuinconcert en steelband, Ruurlo 2 augustus
* SCHAFTtijd, smeedwerk locatietheater in Ulft 23 tm 26 augustus

Informatie
Alle informatie over de geplande evenementen is te vinden op www.cultuurachterhoek.nl, maar er kan ook contact worden opgenomen met de VVV's in de regio. Voor de Duitse geïnteresseerde is er de site www.kulturachterhoek.de

Zutphen, juni 2007.
EOA/ea.