Ingezonden persbericht


PERSBERICHT TONEELGROEP AMSTERDAM

Romeinse tragedies; Weblog acteurs, stellingen en multimedia op interactieve TA-website

Toneelgroep Amsterdam geeft via haar website www.toneelgroepamsterdam.nl uitgebreid inzage in het repetitieproces en de thema's van Romeinse Tragedies. De drie politieke stukken van Shakespeare - Coriolanus, Julius Caesar, Antonius & Cleopatra - gaan tijdens het Holland Festival op 17 juni als marathon-evenement in première. De ontwerpers publiceren wekelijks video- en fotoreportages op de site en de acteurs houden een weblog bij. Regisseur Ivo van Hove verwoordt zijn visie op zijn enscenering en politiek in het algemeen. Daarnaast wordt de bezoeker uitgenodigd mee te discussiëren op een interactief forum met aan de voorstelling gelieerde onderwerpen.

weblog acteurs

Tot aan de première 17 juni wordt er een paar keer per week door de acteurs en directe medewerkers verslag gedaan van sfeer en voortgang van de repetities in Studio West. Inmiddels zijn de bevindingen te lezen van regie-assistent Matthias Mooij en acteurs Hans Kesting en Frieda Pittoors. Publiek krijgt de kans direct te reageren.

do 10 mei 07 - Hans Kesting 'Biologisch-dynamische boontjes, Antonius in Egypte en de vocale talenten van Edsilia Rombley'

stellingen

In Romeinse tragedies wordt drie keer het slagen en falen van een politicus getoond, zijn idealen maar ook de persoonlijke drijfveren die meespelen. TA trekt de Shakespeareaanse dilemma's graag naar de actualiteit. Met de vraag 'Wat is politiek?' is het discussieforum rond de voorstelling geopend op de website van TA. Politici, opiniemakers en het publiek zijn uitgenodigd hun definitie te geven.

Ronald Plasterk, minister van OCenW: 'Politiek is het op vreedzame wijze vormen van besluiten door mensen met verschillende belangen of verschillende opvattingen.'

De tweede stelling 'Politiek en waarheid hebben niets met elkaar te maken', is inmiddels gelanceerd. Op een speciale mediapagina geeft het gezelschap suggesties voor themaverwante documentaires, artikelen en websites.

video en foto's

In Romeinse tragedies speelt multimedia een prominente rol. Op monitors en grote schermen is de voorstelling op verschillende plekken en vanuit variërende invalshoeken te volgen, het publiek kiest uiteindelijk zelf haar focus. Video-ontwerper Tal Yarden maakt reportages vanuit de proefopstelling in Studio West. De filmpjes worden ook vertoond op het TA YouTube-kanaal.

Scenograaf Jan Versweyveld legt het repetitieproces dagelijks op de foto vast. Inmiddels zijn er meer dan honderd foto's te zien op de site.

Romeinse tragedies met o.a. Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Hugo Koolschijn, Hans Kesting, Chris Nietvelt van 16 t/m 23 juni te zien in Amsterdam tijdens Holland Festival. In augustus en september 07 speelt de voorstelling wederom in Amsterdam, gevolgd door een exclusieve tournee langs Eindhoven, Brussel en Antwerpen.

middels deze klink komt u direct op de pagina's van Romeinse tragedies : http://www.toneelgroepamsterdam.nl/default.asp?path=ktohl95q

Eva Schneider
Toneelgroep Amsterdam
Marketing & Publiciteit
t: (020) 531 84 80
f: (020) 531 84 85
e: evaschneider@toneelgroepamsterdam.nl