Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste editie cinema- en literatuurfestival 'Utrecht over Utrecht'

Zondag 17 juni, Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Na wekenlang inspiratie opdoen, schrijven, herschrijven, filmen én monteren is het dan zover: op zondag 17 juni laten creatievelingen en kunstenaars (in spe) hun op de stad en provincie Utrecht geïnspireerde werk zien tijdens de eerste editie van het nieuwe cinema- en literatuurfestival 'Utrecht over Utrecht'. Cineast en cultuurminnaar Jos Stelling stelt op deze dag zijn cultuurtempel aan het Ledig Erf beschikbaar om een gezamenlijke lofzang te brengen aan Utrecht als onuitputtelijke inspiratiebron.

Hersenspinsels over Utrecht
'Utrecht over Utrecht' is een nieuw jaarlijks festival van, over en voor Utrechters, dat amateur-kunstenaars én professionals de kans biedt om hun essays, gedichten, verhalen en films aan een breed publiek te laten zien. Enige voorwaarde voor deelname is dat het werk over Utrecht gaat. Dat de stad en provincie een bron van inspiratie is, blijkt uit het grote aantal inzendingen dat het festival ontving: ruim tweehonderd deelnemers uit de hele provincie verbeeldden en verwoordden hun hersenspinsels over Utrecht. Zij zullen de bezoekers van het festival deelgenoot van persoonlijke creatieve escapades maken.

Cultureel labyrint
Naast de stortvloed aan inzendingen binnen de competitie biedt Utrecht over Utrecht een scala aan culturele nevenactiviteiten, exposities en voordrachten die onlosmakelijk met Utrecht verbonden zijn. Ook maken verschillende Utrechtse prominenten, zoals filmregisseur Jan van den Berg ('Utrecht aan Zee') en dichter Ingmar Heytze hun opwachting om met deelnemers en bezoekers van gedachten te wisselen. Het Louis Hartlooper Complex is op 17 juni verworden tot een cultureel labyrint met vele verborgen culturele schatten, waaronder 'Spannend!' (een filmisch beeldverhaal van audiovisueel kunstenaars Leo Knikman en Petulia van Tiggelen), 'De Stad' (een expositie van kunstenaarscollectief Kadeateliers), '' (een interactief kunstproject van Kim Verbon en Suzanne Heerschop), 'De Koekoekstraat' (een expositie van Marieke Kijk in de Vegte), twee stadswandelingen en vele competitiebijdragen. Uiteraard staat het de avontuurlijke bezoeker vrij om zich te laten verrassen door de enorme brei aan culturele impulsen die het festival herbergt. Al met al biedt het festival een veelzijdig visitekaartje van de stad en provincie.

Prijzen
Een onafhankelijke jury, bestaande uit onder anderen Cees van Eijk (wethouder van cultuur) Gina van den Berg (voorzitter Het Poëziecircus), maakt aan het einde van de dag de winnaars van Utrecht over Utrecht 2007 bekend. Bij het beoordelen van de inzendingen wordt gelet op het persoonlijke en het kunstzinnige aspect, de ambachtelijke kwaliteit en de toegankelijkheid van het werk. De schrijvers van het beste gedicht en het beste verhaal of essay winnen 1000 euro; de beste film wordt bekroond met de Rabobank Utrecht Cinema Award en de daaraan verbonden geldprijs van 4000 euro. Ook stelt boekhandel Selexyz Broese een aanmoedigingsprijs beschikbaar, bestaande uit 500 euro aan boekenbonnen en wordt er een originele publieksprijs uitgereikt. Gastheer en geestesvader van het festival, Jos Stelling, verzorgt na afloop van de prijsuitreiking een slotoptreden in samenwerking met de Utrechtse zangeres Quirine Melssen. Uiteraard is dit ook het moment om gezamenlijk het glas te heffen op een geslaagde eerste editie van het festival en alvast te mijmeren over Utrecht over Utrecht 2008.

Organisatie
Utrecht over Utrecht is een initiatief van de Louis Hartlooper Stichting in samenwerking met de Rabobank Utrecht-Nieuwegein, het AD / Utrechts Nieuwsblad, het AD / Amersfoortse Courant, RTV Utrecht, de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht en de Stichting Vrede van Utrecht.

Datum, tijd en reserveren
Zondag 17 juni, 10.00 - 22.00 uur. Toegang vrij!
Reserveren: 030-2320450.
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Voor het volledige programma en de meest actuele informatie, zie www.utrechtoverutrecht.nl.

Bijgevoegd: logo 'Utrecht over Utrecht', foto's Jos Stelling en Utrecht

Bij voorbaat hartelijk dank voor redactionele aandacht of plaatsing in uw agenda!

Met vriendelijke groet,

Kim van der Meulen

Publiciteit
Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht
T: 030 2320452
F: 030 2320451
www.hartlooper.nl