Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Huisartsen en zeldzame ziekten op TV

Op zondag 17 juni a.s. besteedt het programma Visie op Zorg en Welzijn aandacht aan het onderwerp Huisartsen en zeldzame ziekten. Visie op Zorg en Welzijn wordt om 9.30 uur uitgezonden op RTL-7. In iedere aflevering zitten drie reportages over positieve projecten in Zorg en Welzijn.

De zeldzame spierziekte ALS in de huisartsenpraktijk

Er zijn ruim 6000 zeldzame ziekten, waarvan 600 spierziekten. Het zijn stuk voor stuk ziekten waarvan een huisarts betrekkelijk weinig weet. Goede informatie voor de huisarts over de behandeling en begeleiding van deze aandoeningen is nauwelijks te vinden - ook niet op internet. Menselijkerwijs gesproken is het onmogelijk om actuele kennis over begeleiding en behandeling van ruim 6.000 ziekten paraat te hebben. Toch heeft ongeveer tien procent van de patiënten in een huisartsenpraktijk een of andere zeldzame aandoening.

Dat leidt tot vervelende situaties voor arts en patiënt. De patiënt krijgt de indruk dat de arts zijn werk niet goed doet. De huisarts wil graag ondersteuning bieden, maar weet niet goed hoe te handelen.

De Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) heeft samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een oplossing voor het probleem ontwikkeld: zorg dat de juiste informatie op het juiste moment de spreekkamer binnenkomt. Zij ontwikkelden samen brochures gericht op de huisarts en zij zorgen ervoor dat de patiënt via de patiëntenvereniging of via de specialist een brochure meekrijgt voor de huisarts. Wanneer de patiënt met een zeldzame ziekte zich nu na de diagnose meldt bij de huisarts dan kan hij de huisarts direct voorzien van de juiste informatie. De patiënt treedt dus in letterlijke zin op als informatiedrager. Althans, dat geldt nu nog voor slechts vier zeldzame spierziekten.

In de reportage wordt aandacht besteedt aan de zeldzame spierziekte ALS. Het project is tot stand gekomen met financiële steun van het VSB-fonds en Stichting RVVZ. Met steun van Stichting RVVZ heeft het project inmiddels via koepelorganisatie VSOP een grootschalig vervolg gekregen.
12 juni 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400