Gemeente Schiedam


Juni

Cultureel zomerprogramma Julianapark


13 juni 2007

Cultureel zomerprogramma Julianapark:
vier zondagmiddagen met concerten en workshops

Afgelopen winter deed Ineke Hagen een onderzoek, in opdracht van de gemeente Schiedam, naar de culturele behoefte en potentie in Schiedam-West. Hierbij organiseerde zij in februari een cultuurborrel onder de koepel in het Julianapark. De reacties die zijn binnengekomen naar aanleiding van het onderzoek en de cultuurborrel hebben geleid tot een prachtig cultureel programma, dat vooral door bewoners van Schiedam-West wordt ingevuld.

Op zondag 17 juni wordt de culturele zomer in Schiedam-West geopend door het jeugdorkest van de Rijnmondband, dat om circa 13.30 uur van de Lange Nieuwstraat naar de koepel in het Julianapark zal marcheren.

Na de opening kunnen jong en oud rond 14.00 uur gratis deelnemen aan de workshop Braziliaanse percussie door wijkbewoner Bart Hulsebosch. Naast koffie is samba het bekendste exportproduct van Brazilië. Het is opzwepende carnavalsmuziek, die op allerlei verschillende percussie-instrumenten wordt gespeeld. De basisritmes zijn heel snel te leren, wat het bij uitstek geschikt maakt voor korte workshops waar iedereen aan kan meedoen. Op authentieke Braziliaanse instrumenten zet Bart met de deelnemers in een uurtje tijd het park op stelten met een swingende carnavalsgroove!

Hierna zal de Hollands-Portugese fado-zanger Lukinho de Castro in zijn eentje enkele fado-liederen zingen, waarmee hij aansluit bij de traditie van de troubadour en de fadistas uit Lissabon. Kort vertelt Lukinho wat fado wel en niet is en legt hij de liederen uit die hij met hart en ziel voor u vertolkt.

De hoofdact, rond 15.30 uur, is de band Kalasjnikova. Vier muzikanten, waarvan twee Westwijkers, spelen muziek uit alle windstreken: Oosterse geluiden, een snufje klezmer, gemengd met zigeunerklanken, een muzikaal uitstapje naar de Balkan, Griekse invloeden, n tango of een Franse musette, een vleugje Zuid-Amerikaanse stijl, soms wat jazzy.

Uw gastheer op deze eerste zomerse cultuurborrel op zondagmiddag 17 juni is wijkbewoner Bernard Boode. Hij zal in september een workshop wijktheater geven in samenwerking met kostuummaakster Betty Prins. Drank en hapjes worden verzorgd door buurtcentrum De Erker.

Ook op 15 juli, 12 augustus en 9 september zullen er bij de koepel in het Julianapark allerlei culturele activiteiten plaatsvinden. Voor actuele informatie, inschrijven op de workshops en de programmering; zie http://www.cultuur-julianapark.nl/.