Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen NioScoop, 17 juni 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 23 juni, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Marokkaans familierecht
Veel Marokkaanse vrouwen in Nederland worden beïnvloed door het Marokkaanse familierecht. Sinds in 2004 het Marokkaanse familierecht drastisch werd gewijzigd is er wettelijk gezien veel verbeterd voor de vrouwen. Maar voor veel van hen is het niet duidelijk wat er precies is veranderd. Daarom kwamen twee weken geleden enkele advocaten en ambtenaren naar Nederland om antwoorden te geven op de vragen die er over het vernieuwde familierecht waren. In NioScoop een verslag van de bijeenkomst.

Christenen in het Midden-Oosten
In het Midden-Oosten leven miljoenen Christenen samen met moslims. Elk land heeft haar eigen verschillende Christelijke denominaties variërend van naar schatting 10 procent van de bevolking in Egypte tot 40 procent in Libanon. Collectieve herinneringen van Christenen en moslims zijn gebaseerd op de ervaringen vanaf de kruistochten tot de Amerikaanse bezetting van Irak. Aanstaande zondag in NioScoop onder andere: fragmenten uit een interview met de in januari vermoorde Turks-Armeense journalist Hrant Dink, bisschop Aydin van de Syrisch-Orthodoxe kerk en islamitische en Christelijke wetenschappers over de positie van Christenen in het Midden-Oosten.

Onderwerpen De Horizon, 16 juni 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Belgische bekeerlingen

De islam krijgt in België steeds meer aanhangers. Niet alleen gezinsuitbreiding en immigratie zorgen voor een stijgend aantal moslims, ook bekeren steeds meer zuiderburen zich tot de islam. Met de opkomst van Vlaams Belang is het er voor moslims in België echter niet makkelijker geworden. Ook nieuwe moslims lopen tegen vooroordelen en islamofobie aan. Wat doet hen dan toch besluiten de islam te omarmen? In De Horizon een documentaire over de beweegredenen van Belgische bekeerlingen en de reacties uit hun omgeving.